U bent hier

Brussel gezond en wel?

Dit artikel verscheen in de Metrokrant van 20 september 2019

Brussel gezond en wel?

Brussel is een bruisende stad van verscheidenheid en tegenstellingen, een stad die permanent in beweging is, die uitdaagt en prikkelt, maar ook een stad waarin kwetsbare bewoners steeds onzichtbaarder dreigen te worden. Bovendien zal het aantal mensen dat omwille van ouderdom, ziekte, psychische problemen, armoede of handicap in Brussel nood heeft aan zorg of ondersteuning, nog verder toenemen. Daarom ijvert het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg voor toegankelijke zorg voor alle Brusselaars.

Soms loopt het leven niet zoals je zou willen. Iedereen kampt wel eens met tegenslagen en problemen: een relatie die moeilijk loopt, oplopende schulden, conflicten binnen het gezin, paperassen die niet in orde geraken, geen werk of woning vinden, het allemaal niet meer zien zitten… In zo’n situaties is het belangrijk om te kunnen rekenen op hulp en steun. Mensen richten zich daarvoor vaak naar hun directe omgeving, familie of vrienden, maar evengoed kan er hulp nodig zijn van een professional.

VOOR WAT, HOORT WAT

Hulp krijgen van familie of vrienden is trouwens minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Recent onderzoek van het Kenniscentrum WWZ naar het steunnetwerk van Brusselaars toont aan dat de meeste Brusselaars maar een klein groepje vrienden hebben waar ze bovendien zelden een beroep op doen voor emotionele of materiële hulp. Familie wordt wel vaker aangesproken, maar meer dan de helft heeft geen familie wonen in Brussel. Als men op iemand een beroep doet, is dit in eerste instantie het eigen gezin, iets waarop de vele alleenstaanden in Brussel niet kunnen rekenen. De sociaaleconomische positie blijkt bovendien bepalend of iemand hulp durft te vragen. Iemand zal pas hulp inschakelen als hij of zij zelf al iets heeft kunnen bieden. Mensen in armoede, bijvoorbeeld, hebben het gevoel dat ze niets kunnen bieden, wat betekent dat ze zelf ook weinig hulp zullen vragen of krijgen. Wanneer het eigen netwerk niet volstaat, kunnen beroepskrachten het verschil maken. Professionele hulpverleners kunnen de informele banden trouwens versterken. Een mooi voorbeeld hiervan is het project Het BuurtPensioen van Kenniscentrum WWZ. Dit is een netwerk van buren die elkaar steunen door samen ergens naar toe te gaan, tijd te maken voor een praatje, boodschappen doen... Een lokale antenne brengt de buren bij elkaar. Iedereen kan hulp vragen en zelf zijn steentje bijdragen op zijn of haar manier. Door de krachten te bundelen ontstaat meer verbondenheid in de wijk en krijgen ook kwetsbare bewoners een rol van betekenis.

www.kennniscentrumwwz.be

 

bron: Metrokrant

Downloads 
Lees ook 

Welzijn staat voor zich goed voelen en welbevinden

Welzijn
Cover cahier Brusselse wegwijzer in welzijn en zorg en de bijhorende poster

Dit cahier wil een wegwijzer zijn om het Brusselse institutionele kluwen voor de sectoren zorg en welzijn te ontwarren.

Kennis
Welzijn
Wonen
Zorg
Nieuws 
Agenda 
Verhalen