U bent hier

Brusselbad: een verfrissende duik in het Brusselse sociale veld (VOLZET)

Nieuwe editie: 25 april, 2 mei en 23 mei 2024! Inschrijven kan tot 17 april!

Deelname in de kosten: 45 euro voor de 3 sessies

Wat is het Brusselbad? Het Brusselbad is info krijgen én netwerken in een klap! 

Het Brusselbad is een cursus voor nieuwe medewerkers uit zorg en welzijn die in Brussel werken. De cursus duurt drie voormiddagen en geeft inzicht in de Brusselse beleidsstructuren, de sociale kaart, de diversiteit van de Brusselaar en de praktijk van het werkveld. De cursus gaat door op verschillende locaties in Brussel en er is een netwerklunch aan gekoppeld. Die geeft aan de nieuwe medewerkers de gelegenheid om meteen hun netwerk te beginnen uitbouwen. 

Programma: 

DAG 1: Wie is de Brusselaar?

  • Cijfers over armoede, gezondheid en diversiteit door Peter Verduykt van het Observartorium voor Gezondheid en Welzijn

  • Rondetafels met "senior" werkers uit Brussel rond verschillende doelgroepen: straatbewoners, ouderen, jeugd, mensen zonder wettig verblijf, nieuwkomers, ... Ook werken in meertalige context komt aan bod! Kennismaking met Pigment, Diogenes, AII - BON, Foyer, Lokaal dienstencentrum, JES en het Huis van het Nederlands.

DAG 2: De complexe beleidsstructuren van Brussel

  • Hoe zit de staatsstructuur van Brussel in elkaar, vanuit de bevoegdheden welzijn en gezondheid door Olivia Van Mechelen van het Kenniscentrum WWZ
  • Evoluties op de eerstelijn in Brussel: presentatie door Brusano en Bruzel

DAG 3: Hoe aan de slag?

  •  Een blik op een aantal grote 'toegangspoorten': CAW Brussel, Franstalige diensten Welzijnswerk, Werken met de Brusselse OCMW's,

  • Oefening met de sociale  kaart: sociaal.brussels.

En wie zijn wij? 

De cursus wordt wordt georganiseerd door het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg, Opgroeien, Huis voor Gezondheid en het Observatorium voor Welzijn en Gezondheid. De cursus wordt gedragen en financieel gesteund door IROJ Brussel (Intersectoraal regionaal Overleg Jeugdhulp) en wordt mee gepromoot door het netwerk Sterk Sociaal Werk Brussel en door de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

 

Hartelijk dank aan de bevlogen sprekers uit het werkveld!

Sommigen onder u werden gevraagd om expertise naar de cursus te brengen. Ook in de toekomst zullen wij beroep doen op verschillende actoren in het werkveld. In deze editie werd de expertisedeling van volgende sprekers enorm geapprecieerd: 

Marc Dhondt (LDC Cosmos), Zaila Vandersteen (Diogenes), Ronny Tack (Pigment), Vera Tylzanowski (Huis van het Nederlands), Peter Verduykt (Observatorium voor Gezondheid en Welzijn), Olivia Van Mechelen (Kenniscentrum WWZ), Sara Van Hoyland (Saamo Brussel), Wieke Marcelis (CAW Brussel), Derkje Van Der Elst en Charlotte Vergaerde (SociaaL.brussels). 

Wil jij mee nadenken over de toekomst van het Brusselbad?

We vernemen graag jullie input om deze cursus te blijven verbeteren. Daarom organiseren we een klankbordgroep over het Brusselbad, op 3 juni 2024. Daar evalueren we deze 2 edities met jullie organisaties en ontrollen we samen met u een toekomstpad en structurele inbedding voor het Brusselbad. Info en plaats volgen nog, maar u kan zich hier al registreren voor deze klankbordgroep.

We weten dat jullie drukbezet zijn en dat deze data misschien niet goed passen binnen je werkschema. Wil je meteen gecontacteerd worden van zodra we een nieuwe cursus plannen? Laat dan hier je gegevens achter.
 

 

Adres 

Sessie 1: GC Elzenhof, Kroonlaan 16, Elsene

Sessie 2: GC Pianofabriek, Fortstraat 35, Sint-Gillis

Sessie 3: Foyer, Werhuizenstraat 25, Brussel

 

Datum 
donderdag, 25 april, 2024 - 09:30 tot 13:30
donderdag, 2 mei, 2024 - 09:30 tot 13:30
donderdag, 23 mei, 2024 - 09:30 tot 13:30
Lees ook 

Samenwerking leidt tot verandering.

Welzijn
Zorg
Agenda