U bent hier

Cahier Vrijwilligerswerk in Brussel

Meer dan 25 organisaties en vrijwilligers delen hun ervaringen, tonen hun praktijk en bieden tips, suggesties en reflecties

Met vrijwilligers werken is een vak apart. Als organisatie is het niet altijd eenvoudig om de juiste vrijwilliger voor de geschikte taak te zoeken. Hoe vind je ze? Hoe motiveer je hen? Hoe zorg je ervoor dat ze blijven? Sinds het jaar 2000 ondersteunt het Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel zowel vrijwilligers als organisaties die met vrijwilligers werken.

In dit cahier delen meer dan 25 organisaties en geëngageerde vrijwilligers hun ervaringen, tonen hun boeiende praktijk, en bieden praktische tips, stimulerende suggesties en interessante reflecties. Vrijwilligerswerk is een uitgelezen manier om mensen kansen te bieden. Kansen om te groeien, om een taal te oefenen, om ervaring op te doen, om mensen te leren kennen, om zich in te zetten, om zich ergens thuis te voelen.

Nadenken over het vrijwilligersbeleid in je organisatie doe je niet alleen. Betrek er mensen bij uit alle geledingen: verantwoordelijken, bestuursleden, klanten of gebruikers, beroepskrachten en zoveel mogelijk vrijwilligers. Hou het thema warm in de organisatie – zo vermijd je dat goede intenties in de koelkast verdwijnen. Leer uit ervaring. Kijk over het muurtje. Probeer nieuwe dingen. En leer al doende, al is het met vallen en opstaan.

Elke organisatie is anders en heeft andere vragen, en elk antwoord is verschillend. Hopelijk biedt dit cahier voldoende inspiratie om je vrijwilligersbeleid nog beter uit te bouwen. Het komt sowieso je werking ten goede, want tevreden vrijwilligers zijn de beste ambassadeurs voor je organisatie!

 

Bestel het cahier

Lees en download het cahier

Contact 
barbara.fruyt@kenniscentrumwwz.be
02 218 55 16

Barbara is de ambassadeur van het Brussels vrijwilligerswerk. Samen met Emma ondersteunt ze organisaties in het succesvol werven en begeleiden van vrijwilligers. Ze focust op talenten, toegankelijk vrijwilligerswerk en een duurzaam vrijwilligersbeleid van A tot Z. Je kan bij haar terecht voor informatie, advies en vooral veel inspiratie! Ze deelt graag haar ervaringen en kennis met jullie.

Extra info 
Lees ook 
foto cahiers

Onze reeks cahiers maakt de vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar.

Welzijn
Wonen
Zorg

Op zoek naar vrijwilligerswerk of vragen over vrijwilligerswerk? Dan ben je bij ons op de goede plaats

Vrijwilligers

Met vrijwilligers werken is een vak apart. Daar willen wij je graag bij helpen.

Vrijwilligers

Is jouw cliënt of cursist toe aan vrijwilligerswerk?

Vrijwilligers