U bent hier

Oproep: het Lakenhuis zoekt een kunstenaar!

Jouw kunstwerk in het Lakenhuis? 

Dit is een open oproep aan kunstenaars uit alle mogelijke disciplines om een eerste idee te formuleren voor een artistieke ingreep in de gemeenschappellijke delen van het Lakenhuis en/of haar voor- of achtergevel. Hierbij wordt op de één of andere manier gespeeld met de gegeven fysieke context van de plek waar de artistieke ingreep plaatsvindt (aangeduid op de plannen) en/of met de inhoudelijke context van het gebouw waar alle verschillende activiteiten op de één of andere manier met zorg bezig zijn.

Op basis van deze eerste ideeën wordt een selectie gemaakt van een 5-tal kunstenaars die hun idee, tegen een vergoeding van 500 euro, verder kunnen uitwerken. De uiteindelijk geselecteerde kunstenaar mag zijn idee uitvoeren voor een maximale kostprijs van 10.000 euro (all incl.).

Over het Lakenhuis

Het Lakenhuis, dat zich situeert Lakensestraat 76 te 1000 Brussel, is een gebouw van vzw De Overmolen. Het Lakenhuis huisvest organisaties die in Brussel partners in welzijn en gezondheid ondersteunen.

  • Huis voor Gezondheid
  • BruZEL
  • Brusselse Huisartsenkring
  • Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg
  • Home-Info
  • Het BuurtPensioen-Pens(i)onsQuartiers
  • Samen Toujours

Deze organisaties huren in het Lakenhuis elk hun privatieve kantoren, en beschikken samen over gemeenschappelijke infrastructuur (inkom, vergaderzalen, serverlokaal, fietsenstalling, berging, cafetaria). Het Kenniscentrum WWZ gaat over tot de renovatie van zijn lokalen. In eenzelfde beweging worden ook de gemeenschappelijke ruimtes vernieuwd en worden energetische verbeteringen aangebracht in heel het gebouw (nieuwe ramen, isolatie, zonnepanelen …). De plannen kregen vorm in een participatief proces met alle huurders en de eigenaar.

Kunst in Opdracht

De subsidiëring van de Vlaamse overheid vraagt dat er een kunstwerk in de renovatie wordt verwerkt. Het Decreet Kunst in Opdracht van 1 maart 2019 omschrijft hoe dat moet gebeuren. De overheid geeft ook een stappenplan voor de realisatie van een kunstopdracht mee: https://www.vlaanderen.be/cjm/sites/default/files/2020-06/20200529_stappenplan_KiO.pdf

De eerste stap is de opdrachtomschrijving. De opdracht in dit dossier is het integreren van een kunstwerk in de gemeenschappelijke ruimte.

Vereisten:

  • Het kunstwerk maakt geïntegreerd deel uit van de verbouwingswerken of inrichting van de ruimte.
  • Het respecteert de filosofie van de verbouwing en kadert in de duurzaamheidsgedachte.
  • Het verwijst bij voorkeur naar de invulling van het gebouw of heeft er een duidelijke link mee.
  • Het geeft een extra cachet aan de ruimte.
  • Daar de ruimte al vrij beperkt is, neemt het geen extra plaats in.
  • De kunstvorm staat nog open en zal met de selectiecommissie bekeken worden. Er werd wel aan gedacht aan: vloertekening, ijzerwerk op trap, meubels cafetaria, glasraam, gevel … Alle suggesties en ideeën zijn welkom.

Praktisch

Wil je reageren op deze oproep? Lees dan zeker de volledige opdracht via dit document. Je vindt er ook de plannen voor de renovatie, een technische toelichting en foto's van het Lakenhuis.

Deadline: dien je idee in voor 30 april 2022

Hoe indienen?

Tijdschema:

  • Deadline indienen eerste ideeën: 30 april 2022
  • Selectie van de eerste ideeën: 16 mei 2022
  • Deadline uitwerking idee (geselecteerde kunstenaars) tegen vergoeding: 15 juni 2022
  • Selectie van het uitgewerkt idee voor uitvoering: 30 juni 2022

Misschien kunnen we binnenkort jouw kunstwerk bewonderen in het Lakenhuis!

Lees de volledige opdracht 

 

herwig.teugels@kenniscentrumwwz.be
02 211 02 41

Herwig is de man met het helikopterzicht, of beter: het girafperspectief: wijds kijken maar met de voeten op de grond. Het helpt hem bij het maken van de strategische keuzes. Hij wordt door partners vaak gevraagd om advies. Zijn jarenlange ervaring in het Brussels werkveld boezemt vertrouwen in. Als spelverdeler van het team haalt hij de potentie bij medewerkers naar boven, met oog voor voldoende uitdaging en ambitie.

Extra info 
Lees ook 

Het Kenniscentrum WWZ biedt ondersteuning, expertise, kennis, inspiratie en nog veel meer. Ontdek waarvoor we staan.

Welzijn
Wonen
Zorg
Vrijwilligers

Het team van het Kenniscentrum WWZ staat tot uw dienst

Overzicht