U bent hier

Renteloze energieleningen voor zorg- en welzijnsorganisaties

In 2023-24 kunnen de welzijns- en zorgvoorzieningen voor klimaatmaatregelen een beroep doen op de renteloze energieleningen. Hiertoe staat in beide jaren telkens maximaal 50 miljoen euro ter beschikking of 100 miljoen euro in totaal.

Welke zijn de voorwaarden?

  • U beschikt voor de betrokken klimaatmaatregelen over een energiescan. Er zijn 2 mogelijkheden:
    • U beschikte eerder nog niet over een energiescan:
      • De scan is sowieso gratis in zoverre u de maatregelen met terugverdientijd tot 5 jaar uitvoert. Voor de aanvraag van de energiescan kunt u op het Terra-platform terecht.
    • U heeft al eerder een energiescan aangevraagd:
  • U geeft voor de klimaatmaatregelen uit de energiescan op voor welk bedrag u een renteloze lening wenst:
    • Uitgesloten zijn de maatregelen op basis van fossiele brandstoffen.
    • Het te financieren bedrag zal door het VIPA berekend worden na aftrek van eventuele klimaatsubsidies en na verrekening van eventuele andere energieleningen.
    • U ondertekent dan een engagementsverklaring waarin o.m. is opgenomen: aanvraag van klimaatsubsidies waar mogelijk en een tijdige uitvoering van de werken. Meer details volgen nog bij de oproep.
  • Uw rechtspersoon kent geen financiële moeilijkheden.
  • De maatregelen met een gevraagde renteloze lening worden door het VIPA gebundeld in een financieringstoezegging:
    • Per financieringstoezegging worden de gemiddelde terugverdientijd (TVT) en de gemiddelde klimaatscore berekend. De weging gebeurt op basis van de investeringskost, bijgesteld volgens het effectieve bedrag van de renteloze energielening.
    • De gewogen gemiddelde looptijd van de financieringstoezegging bedraagt maximaal 10 jaar en geldt voor elke onderliggende lening.
    • Er is een minimum te financieren bedrag per financieringstoezegging van: 60.000 euro.
    • Er is geen absoluut maximumbedrag.

Aandachtspunt:
Bij de evaluatie van de respons, hebben de financieringstoezeggingen met een hogere klimaatscore voorrang op die met een lagere score. Ook mag de gemiddelde TVT van de gefinancierde maatregelen binnen de financieringstoezegging niet  hoger liggen dan 10 jaar.
De aanvrager kan zelf beslissen om voor bepaalde maatregelen een lagere of geen renteloze energielening aan te vragen, zodat maatregelen met een lange TVT of een beneden gemiddelde klimaatscore minder wegen op het gemiddeld voor de financieringstoezegging. Hierdoor kan een financieringstoezegging (als mix van klimaatmaatregelen met lange en korte TVT, uitstekende en mindere klimaatscores) dan eventueel toch worden verleend.

Welke stappen dient u te ondernemen indien u hierop wilt ingaan?

  • U kunt alvast een energiescan aanvragen, maar u mag de werken zeker nog niet aanvatten.
  • Vanaf midden juni zal u na een oproep voor elke energiescan waarvoor u een renteloze energielening wenst, het bedrag aan renteloze energielening kunnen opgeven.
  • Begin juli wordt de aanvraagmogelijkheid van een renteloze energielening tijdelijk afgesloten. Er volgen zeker nog oproepmomenten.
  • Daarna zal het VIPA de gewenste renteloze energieleningen van de klimaatmaatregelen bundelen in een financieringstoezegging o.b.v. de terugverdientijd, waarvan het gewogen gemiddelde maximaal 10 jaar bedraagt. Als hierdoor klimaatmaatregelen niet kunnen meegenomen worden, zal er naar u teruggekoppeld worden. U kunt dan bepaalde klimaatmaatregelen vervangen door andere of ervoor opteren om voor bepaalde maatregelen een lagere renteloze lening op te vragen. Eventueel worden maatregelen geparkeerd voor een volgende oproep.
  • VIPA bundelt de maatregelen in financieringstoezeggingen en bevestigt formeel de financieringstoezeggingen. U kunt dan de werken starten.
  • VIPA stelt op basis van de facturen de leningen samen en bezorgt die aan PMV. Op basis van de factuur voor een klimaatmaatregel wordt het bedrag van de lening door de PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen) uitbetaald. De financiële afwikkeling verloopt ook via PMV.

De gedetailleerde modaliteiten worden nog uitgebreid toegelicht bij de lancering van de oproep midden juni.

Voor meer informatie kan je terecht op deze website.

Voor meer informatie over mogelijke subsidies bij een duurzame renovatie van je infrastructuur, contacteer Veerle Leroy: veerle.leroy@kenniscentrumwwz.be

veerle.leroy@kenniscentrumwwz.be
02 413 01 59

Veerle zet zich gedreven in voor een betere kennis van de SDGs –de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties- Agenda 2030 met de slogan 'To leave no one behind'. Zij begeleidt, zowel het Kenniscentrum WWZ als de bredere Brusselse Welzijnssector, bij de implementatie van de SDGs. Daarbij staat het verkleinen van de kloof tussen kwetsbare Brusselaars en het recht op een duurzaam leven voor iedereen centraal.

Lees ook 

Hieronder vind je verschillende instrumenten die je kan gebruiken om met de SDGs in jouw organisatie aan de slag te gaan.

Welzijn