U bent hier

Waarom kiezen voor SDGs in je meerjarenplan?

Vanuit het Kenniscentrum hopen wij met deze informatie dat de Brusselse Welzijnsorganisaties  zichzelf  valoriseren tov de wereldwijde goedgekeurde SDG’s of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. De SDG's zijn immers een ideale kapstok om lokale doelstellingen en acties aan op te hangen die respect voor onze planeet en haar bewoners bevorderen. De Brusselse welzijnssector levert een onmisbare bijdrage bij aan verschillende duurzame doelstellingen. Wij willen dat samen met de sector zichtbaarder maken.

De Brusselse besturen onderschrijven in hun beleidsakkoorden de SDG’s. Dit is een duidelijk signaal dat niet enkel hogere overheden maar ook lokale besturen zich engageren voor een duurzame wereld. De manier waarop de SDG’s in deze bestuursakkoorden geïntegreerd zijn, verschilt sterk. Sommige besturen stellen zeer beknopt dat het bestuur de SDG’s omarmt en eraan wenst bij te dragen. Anderen gaan verder en ondernemen concrete acties op de domeinen waar er achterstand dreigt te komen.

Om de SDG’s ook in de meerjarenplannen van de Brusselse  Welzijnsector  te plaatsen kan je op verschillende manieren te werk gaan. Het is niet moeilijk maar vraagt wat tempo en regelmatig om het thema duurzaamheid aandachtig te blijven.

De 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn één en ondeelbaar. Je zal snel merken dat één actie invloed heeft op andere SDG’s. Op die manier draag je onrechtstreeks bij aan verschillende SDG’s.

Wil je samen met je team snel zicht krijgen op je SDG-status vul dan deze enquête is en we zenden jou je heldenstatus.

Foto door Retha Ferguson via Pexels
Contact 
veerle.leroy@kenniscentrumwwz.be
02 413 01 59

Veerle zet zich gedreven in voor een betere kennis van de SDGs –de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties- Agenda 2030 met de slogan 'To leave no one behind'. Zij begeleidt, zowel het Kenniscentrum WWZ als de bredere Brusselse Welzijnssector, bij de implementatie van de SDGs. Daarbij staat het verkleinen van de kloof tussen kwetsbare Brusselaars en het recht op een duurzaam leven voor iedereen centraal.

Lees ook 
SDG koplopersprogramma

Het SDG koplopersprogramma is een opbouwend traject: van het vol begrijpen van de SDG’s, over het organiseren van initiatieven tot het evalueren van de...

Welzijn
Wonen
Zorg
de 17 sdgs

Het Kenniscentrum WWZ engageert zich de SDG's te implementeren in eigen organisatie en de Brusselse welzijnssector hierbij te begeleiden. Voor gratis...

Kennis
Welzijn
Wonen
Zorg
jongen met rugzak in de zon aan een trap

Aan de slag met de SDGs? We leggen het stap voor stap uit.

Welzijn
Zorg
Werkkoffer

Materiaal en hulpmiddelen om met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) aan de slag te gaan.

Welzijn
Zorg
figuurtje met tekstballon SDG's

Kom te weten welke heldenrol jij speelt bij de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

Welzijn

Hieronder vind je verschillende instrumenten die je kan gebruiken om met de SDGs in jouw organisatie aan de slag te gaan.

Welzijn