U bent hier

Ga eens bij een ander kijken: fysiek of virtueel

Hoe wat waarom? 

Wat? 

Met onze "Kijkstages" willen we medewerkers binnen Welzijn, Wonen en Zorg in Brussel aanmoedigen om in elkaars werkveld een kijkje te nemen. We beogen een kennismaking met andere organisaties en/of sectoren d.m.v. een echte onderdompeling in elkaars werkveld. Een soort meeloopstage met als doel elkaar en elkaars werking beter te leren kennen, de samenwerking te bevorderen, van mekaar te leren en zo expertise bij medewerkers te vergroten om uiteindelijk te komen tot een betere zorg.  

Vanuit het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg (Kenniscentrum WWZ) willen we de coördinatie van deze kijkstages opnemen. Het model is geïnspireerd op het project ‘Vreemd gaan’ ontwikkeld in Oost-Vlaanderen door Radar-Crosslink.   

Waarom? 

Wil je graag weten hoe het er op een ander écht aan toegaat? Of je kent iemand al jaren via telefoon of e-mailconversaties, maar je zou graag eens zien wat hij of zij precies doet. Dan kan je er eens gaan kijken en op de werkvloer mee lopen. 

Een ‘kijkstage’ biedt de mogelijkheid voor medewerkers om een kijkje te nemen binnen organisaties uit een andere sector om daarna nog gerichter en beter samen te werken. Je weet beter dan voorheen hoe het er op de andere dienst aan toe gaat. Door zelf lijfelijk aanwezig te zijn op een andere werkplek krijg je een meer beklijvende interactie met de collega's van een andere dienst of sector. Uit vorige kleinschalige experimenten weten we ook dat meelopen op de werkvloer de meest directe vorm van leren is.  

Bovendien stap jij met jouw kennis en ervaringen deze nieuwe omgeving binnen. Zo lever je van jouw kant een inbreng waarvan de ontvangende organisatie eveneens kan leren.

Na afloop neem je al deze nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden terug mee naar je oorspronkelijke werkomgeving en zorg je ervoor dat jouw werking hierin kan delen waardoor het leereffect maximaal wordt verspreid.         

Concreet voor 2020

We zijn half juni en het maatschappelijke leven wordt stilaan terug opgestart. Wij hopen dat deze transitie ook in jouw organisatie vlot verloopt.

Deze overgang zal de nodige tijd vragen en we verwachten dat we de gevolgen van de COVID-19 maatregelen nog lang zullen voelen in het werkveld. Groepsactiviteiten mogen nu slechts onder zeer strikte voorwaarden plaatsvinden. Dat maakt spontane ontmoetingen en uitwisselingen moeilijk. Daarnaast horen we echter van ons netwerk dat veel hulpverleners meer dan ooit op zoek zijn naar samenwerkingspartners en manieren om elkaar te leren kennen. Met deze input in het achterhoofd hebben wij (het Kenniscentrum WWZ en Bru-Stars) nagedacht over de Kijkstages "Bij een ander" editie 2020.

We hebben besloten om dit jaar twee opties aan te bieden: we laten aan jou de keuze of je kiest voor een fysiek bezoek of voor een virtuele onderdompeling! De fysieke bezoeken zullen lopen zoals vorig jaar. Gastorganisaties openen hun deuren en ontvangen geïnteresseerde collega’s voor een halve of een hele dag. Tijdens dit bezoek leren de gasten de organisatie al doende kennen, zij lopen mee en volgen zoveel mogelijk de dagdagelijkse activiteiten die hier worden aangeboden. Tijdens dit bezoek wordt rekening gehouden met de eventuele coronamaatregelen die op dat moment nog van kracht zijn (bv. social distancing, mondmasker…). Daarnaast is het mogelijk je Kijkstage dit jaar te digitaliseren en om te vormen tot ‘Kijkbuisstage’. We geven je de kans om je organisatie virtueel voor te stellen aan een aantal geïnteresseerde collega’s. Na deze voorstelling kunnen de aanwezigen vragen stellen en hun ervaringen uitwisselen, het wederzijdse kennismakingsaspect staat hierbij voorop. Deze virtuele ontmoeting wordt gemodereerd door een collega van het Kenniscentrum WWZ of Bru-stars, we nemen hierbij ook de technische en organisatorische kant van de zaak voor onze rekening.

 

We hopen dat je als gastorganisatie geïnteresseerd en bereid bent om aan dit initiatief mee te werken. De fysieke contacten duren zoals vorig jaar een halve of volledige dag, de virtuele Kijkbuisstages nemen per ontmoeting ongeveer 1u30 in beslag. Zowel de fysieke als de virtuele Kijkstages zullen tussen september en december 2020 georganiseerd worden, op een in samenspraak bepaald moment. Indien het fysieke bezoek op het afgesproken moment door opnieuw verstrengde coronamaatregelen niet wordt toegelaten, gaat deze uitwisseling ook virtueel door.

Schrijf je hier in als gastorganisatie, dit kan tot 21 juli.

 

Meer weten

 

Contact 

Els Nolf

els.nolf@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 413 01 54

Els ondersteunt jullie intersectorale samenwerkingen. Je kan op haar rekenen voor advies en begeleiding. Ze organiseert 2 keer per jaar het intersectoraal netwerkevenement en coördineert de samenkomsten van de groep bruggenbouwer, waarbij expertise-uitwisseling en casusoverleg centraal staan. Bovendien heeft ze, dankzij de contacten op het terrein, een schakelfunctie tussen het werkveld en het beleidsvoorbereidende werk van het Kenniscentrum.

Sjoert Holtackers

sjoert.holtackers@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 413 01 46

Sjoert is onze leergierige collega die zich graag vastbijt in complexe zaken zoals de Persoonsvolgende financiering of de Vlaamse Sociale Bescherming in Brussel. Hij is de collega die je kan contacteren om bepaalde (denk) processen in jullie organisatie of project te begeleiden. Je kan bij hem altijd terecht voor begeleiding in het kader van intersectoraal samenwerken naar een inclusieve samenleving, of gewoon voor een babbel met een humoristische kwinkslag.

Lees ook 
netwerk

Het kenniscentrum zet in op duurzaam intersectoraal samenwerken met begeleiding, een community; bruggenbouwers, kijkstages...

Welzijn
Zorg