U bent hier

Werkgroep Gekleurde Wijsheid

Dé oudere bestaat niet. Elk van ons liep een ander parcours en is uniek.

De werkgroep Gekleurde Wijsheid werd recent opgericht en verenigt een aantal socio-culturele (zelf)organisaties en welzijnsorganisaties vanuit een gedeelde belangstelling voor senioren. De werkgroep heeft als doelstellingen:

  • De Brusselse senioren in al hun diversiteit erkennen en waarderen.
  • De diversiteit van de Brusselse ouderen in kaart brengen en hen een stem geven.
  • Senioren laten kennismaken met meer laagdrempelige welzijnsactoren zoals de lokale dienstencentra, het BOP, Fedos, IC, Sankaa, ….
  • Signalen doorgeven die kunnen aanzetten tot verbetering van de hulpverlening.
  • Signalen doorgeven aan het beleid.

Wat doen we?

We kiezen elk jaar een thema waarmee we de Brusselse senioren in al hun diversiteit in de kijker willen zetten.  Dit jaar werd gekozen voor het thema ‘Gekleurde wijsheid’, naar de naam van de groep.

Activiteiten die voor dit jaar op het programma staan:

  • We ontwikkelden de film Gekleurde Wijsheid. Een portret van 9 Brusselse senioren die hun wijsheid met ons delen.
  • Op 1 oktober, de internationale dag van de senioren, organiseerden we een Themadag voor en met Brusselse senioren. We organiseerden een wandeling met aansluitend een lunch. In de namiddag werd de werkgroep voorgesteld en werd de film Gekleurde Wijsheid voor de eerste maal getoond. Bekijk hier het verslag.
  • We publiceren een aantal posters met verhalen van Brusselse senioren.

Wie zijn de leden?

Sankaa, Kenniscentrum WWZ, Brussels Ouderenplatform, FEDOS (Federatie Onafhankelijke Senioren), LDC Het Anker, Internationaal Comité vzw, FMDO vzw, BrOes Expertisecentrum Dementie, De Overmolen, Chinese Senioren in België, VOEM vzw, VUB Agogische Wetenschappen, Vief vzw

 

Contact 
cynthia.van.thiel@kenniscentrumwwz.be
02 413 01 58

Cynthia is geïntrigeerd door de superdiversiteit in Brussel. Die beperkt zich niet enkel tot de ruime verscheidenheid aan herkomst in Brussel, maar eveneens de diversiteit in gender, sociale klasse, handicap, seksuele oriëntatie ... Aan de hand van het kruispuntdenken geeft ze duiding over discriminatie en sociale uitsluitingsmechanismen. Daarnaast is zij het aanspreekpunt voor organisaties met vragen over cultuursensitieve zorg.

Lees ook 

Een portret van 9 Brusselse ouderen in al hun diversiteit

Zelforganisaties voor Etnisch Culturele Minderheden zijn opgericht door Belgen van vreemde origine en spelen in op de noden en de dynamiek van hun...

Welzijn