U bent hier

Angela.D wil vrouwen sensibiliseren en vooral huisvesten

Zonder een feministische blik kan je nooit voldoen aan de noden van vrouwen

Wist je dat er nog veel genderongelijkheid heerst op het vlak van huisvesting? We spraken erover met Katrien Van Cappellen, actief bij de Brusselse organisatie Angela.D. Ze vertelde ons welke knelpunten er zijn voor vrouwen op de woningmarkt en hoe Angela.D daaraan werkt. Katrien woont zelf in het collectief woonproject CALICO. 

Als alleenstaande ouder vond ik heel moeilijk een betaalbare woning. Ik had al langer de wens om een huis of gebouw te delen met andere mama’s die dezelfde noden ervaren als ik. In mijn zoektocht naar een oplossing heeft Angela.D mij naar CALICO geleid.

Na een moeizame zoektocht gaf het mij rust om op een goede plek te wonen. De appartementen zijn in orde en het feit dat we onze buren goed kennen, geeft een veilig gevoel. Wanneer mijn kinderen alleen thuis zijn, kunnen ze bij de buurvrouw aankloppen voor hulp. Er zijn regelmatig vergaderingen met alle bewoners. Omdat niet iedereen is vertrouwd met vergadertechnieken, krijgen we begeleiding van CLTB. We leren bijvoorbeeld de tijd in het oog houden, kijken of iedereen aan het woord komt, enzovoort. Die begeleiding is heel belangrijk.

Angela.D wil de aandacht vestigen op het feit dat de zorg voor het gezin en onze medemens nog te veel op de schouders van vrouwen rust. We kunnen bijna niet anders dan voltijds werken om onze huisvesting te betalen, terwijl dat voor een alleenstaande moeder heel zwaar is. Je moet het huishouden en de zorg voor de kinderen in je eentje dragen. De zorg voor het gezin en voor de buurt is een vorm van werken die totaal ondergewaardeerd wordt

Bovendien promoot Angela.D een feministische blik op de inrichting en architectuur van gebouwen. Die moeten aangepast zijn aan de noden van vrouwen, bijvoorbeeld de behoefte aan een ruimte om zich terug te trekken of de toegankelijkheid voor kinderwagens. Gemeenschappelijke ruimten om elkaar te helpen en samen huishoudelijke taken te doen, zijn belangrijk. Onderzoekers bij Angela.D voeren studies uit en geven advies over huisvesting en ruimtelijke planning aan ontwikkelaars en initiatiefnemers. Collectieve woonprojecten moeten wel rekening houden met de noden van vrouwen, want 60% van de bewoners in zulke projecten zijn vrouwen, tegenover slechts 10% mannen en 30% kinderen.Collectieve woonprojecten kunnen dat bespreekbaar maken en erkennen dat het een probleem is. Ze kunnen ervoor zorgen dat het huishouden en de zorg voor anderen iets gemeenschappelijks wordt, van zowel mannelijke als vrouwelijke bewoners. Als projecten die feministische blik niet hebben, kunnen ze nooit voldoen aan de noden van vrouwen in woonprojecten.

Zij die de meeste moeite hebben om huisvesting te vinden zijn geïsoleerde personen, eenoudergezinnen en gepensioneerden. In die drie groepen vormen vrouwen de meerderheid. Zelfs 80 procent van de eenoudergezinnen bestaat uit vrouwen.

Niet iedereen is zich bewust van de problematiek van huisvesting en de machtsverhoudingen in een woonproject of op de woningmarkt. Daarom wil Angela.D ook vrouwen sensibiliseren. We willen tonen dat mannen en vrouwen nog niet overal gelijk zijn. Het gaat soms over kleine dingen: krijgen mannen en vrouwen evenveel spreektijd op vergaderingen? Hoe worden beslissingen genomen?

Dankzij Angela.D kon ik woorden plakken op hetgeen ik al jaren ervaarde. Nu kan ik een spreekbuis zijn voor anderen. Er zitten heel veel vrouwen in een precaire situatie, maar niet iedereen is mondig of kan voor zichzelf opkomen.

Alle bewoners zijn via verschillende toegangspoorten naar CALICO gekomen en iedereen heeft andere wensen. Wie hier woont via Angela.D, engageert zich om andere vrouwen te helpen en bewust te maken. Alle bewoners hebben ook een gemeenschappelijke nood die de individuele verschillen overstijgt. We willen allemaal onze krachten bundelen en bepaalde mankementen uit het systeem opvangen, zoals het woningtekort en de hoge huurprijzen. Volwaardige huisvesting is een mensenrecht, maar het wordt nog te vaak met de voeten getreden.”

Dit artikel is een voorpublicatie uit ons nieuwe cahier over collectieve woonprojecten, dat in april 2022 verschijnt. Wil je op de hoogte blijven van de cahiers? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief, of houd de website of de sociale media in de gaten! 

Foto's: Jan Van Bostraeten en Katrien Van Cappellen

Over CALICO

CALICO is een collectief woonproject in Vorst met 34 woningen en staat voor CAre and LIving in COmmunity. De drie partners Angela.D, Pass-ages en Community Land Trust Brussels (CLTB) beheren de woningen en kiezen wie er woont. Alle partners stellen wederzijdse zorg centraal, maar leggen elk een ander accent. Het feministisch collectief Angela.D waakt erover dat gendergelijkheid gerespecteerd wordt in het project. Pass-ages is een geboorte- en sterfhuis met specifieke ruimtes voor geboorte- en levenseindebegeleiding. CLTB zorgde ervoor dat de grond een publiek goed blijft, waardoor kopen betaalbaarder is dan op de reguliere woningmarkt.

Katrien Van Cappellen woont in een van de appartementen van CALICO met haar twee kinderen en leerde het project kennen via Angela.D.

Lees ook 

Praktische informatie, aanbevelingen, architecturale bijdragen en veel aanknopingspunten voor reflectie en actie over wonen

Wonen
cover cahier 12

De voorbije 10 jaar ontwikkelde het Kenniscentrum WWZ een vernieuwende visie en aangepaste modellen die beter tegemoet komen aan de noden van de hedendaagse...

Wonen
Cover cahier 13

Projectontwikkeling is maatwerk, zeker als het bestemd is voor kwetsbare en economisch zwakkere mensen. Dat vraagt de nodige creativiteit.

Wonen