U bent hier
Cahier Werken in welzijn en zorg in Brussel

De zorg- en welzijnssector is een van de grootste op de Brusselse arbeidsmarkt
De sector welzijn en zorg behoort tot de grootste sectoren op de Brusselse arbeidsmarkt, en bestaat uit een bijzonder brede waaier aan organisaties. Vele daarvan richten zich tot elke Brusselaar, waar andere zich tot specifieke groepen richten zoals kinderen, jongeren, ouderen, personen met een handicap, mensen met psychische problemen, thuislozen, enzovoort. Er zijn veel grote en vooral heel veel kleine organisaties, zowel ambulante als residentiële, en vaak zijn er raakpunten met de gezondheidszorg. Door die grote variatie aan initiatiefnemers en diensten is het bijzonder moeilijk om een netjes afgebakend overzicht te krijgen van de volledige sector welzijn en zorg. Het eerste deel van dit cahier doet daar alvast een poging toe.
In het tweede deel getuigen werkgevers, werknemers en mensen in opleiding over hun ambitie, visie en praktijkervaring in zorg en welzijn. De centrale vraag is wat er nodig is om de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te overbruggen. Belangrijke hefbomen daarin zijn vorming en opleiding, werkervaring kunnen opdoen, Nederlands leren, erkenning van competenties en diploma’s, ondersteunend personeelsbeleid en investeren in diversiteit.
Dit cahier is een coproductie van het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg met Tracé Brussel. Hun baseline ‘schakels naar werk’ is helemaal van toepassing op dit cahier. Moge deze tour de horizon een hulpmiddel zijn voor iedereen die zich in Brussel inzet voor beter werken in de sectoren welzijn en zorg.
Bestel hier jouw exemplaar! Ben je nu al benieuwd naar het cahier? Lees een aantal fragmenten hieronder!
Driemaal per jaar brengen wij een concreet verhaal over Welzijn, Wonen en Zorg in Brussel.
Het zorg- en welzijnslandschap in Vlaanderen en in Brussel is ingrijpend aan het veranderen. Demografische en organisatorische evoluties plaatsen overheden en dienstverleners voor grote uitdagingen. In Brussel beweegt er veel. Onze superdiverse stad is een labo voor nieuwe inzichten en projecten. Deze reeks Cahiers wil die vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar maken.

Els legt verbanden tussen organisaties en sectoren, ondersteunt welzijnswerkers via intervisie en casussen, bijvoorbeeld in de groep Bruggenbouwer. Momenteel gaat er veel aandacht naar ondersteuning in het kader van de huidige personeelskrapte (Project Op Niveau). Ze ondersteunt ook o.a. het platform 'Regio-overleg Thuislozen Brussel". Dankzij de contacten op het terrein, heeft ze een schakelfunctie tussen het werkveld en het beleidsvoorbereidende werk van Kenniscentrum WWZ.
Hoe komt een kwalitatieve samenwerking tot stand? Welke vuistregels leiden tot een positief verhaal? Welke modellen bestaan er?
Resultaten editie 2019: Staten-Generaal Welzijn en Zorg Brussel