U bent hier

Hebben de SDG's betrekking op personen met een handicap?

In september 2015 beslisten de VN-lidstaten tot samenwerking om de 17 Sustainable Development Goals te bereiken tegen 2030 om armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in te perken. Daarvoor moet iedereen een inspanning leveren: regeringen, bedrijven, verenigingen en elk individu. In 2017 heeft België zijn eerste vrijwillig rapport over duurzame ontwikkeling aan de VN overhandigd en in 2021 heeft België zijn federaal plan voor duurzame ontwikkeling aan de bevolking voorgelegd. De Nationale Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH) heeft een advies over dit plan uitgebracht: lees hier het advies

Ook het Kenniscentrum WWZ werkt aan de SDG's. Hoe we dat doen, lees je hier

Hebben de SDG's betrekking op personen met een handicap?

Uiteraard! De SDG’s gaan alle mensen aan. Sommige SDG's zijn zeer belangrijk voor personen met een handicap. Voor deze doelstellingen werden korte video's gemaakt. Ze zijn bedoeld om je aan het denken te zetten, een discussie op gang te brengen, tot actie aan te zetten om de situatie te verbeteren.

De 17 SDG's

Er zijn 17 SDG's. In de onderstaande lijst zijn de doelstellingen die personen met een handicap het meest aanbelangen, vetgedrukt. 

  1. Uitroeiing van armoede
  2. Strijd tegen honger
  3. Toegang tot gezondheid
  4. Toegang tot kwaliteitsonderwijs
  5. Gendergelijkheid
  6. Toegang tot schoon water en sanitair
  7. Gebruik van hernieuwbare energie
  8. Toegang tot waardig werk
  9. Een veerkrachtige infrastructuur bouwen, een duurzame industrialisering bevorderen die iedereen ten goede komt en innovatie stimuleren
  10. Vermindering van ongelijkheid
  11. Duurzame steden en gemeenschappen
  12. Verantwoordelijke consumptie en productie
  13. Strijd tegen klimaatverandering
  14. Leven in het water
  15. Leven op het land
  16. Justitie en vrede
  17. Partnerschappen om doelstellingen te bereiken

7 videoclips

Het Belgian Disability Forum vzw (BDF) heeft met de steun van het European Disability Forum (EDF) en het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) 7 videoclips gemaakt om de bevolking bewust te maken van het belang van deze 7 SDG’s voor personen met een handicap. Iedere week zal er een video verschijnen op de website van het BDF en zijn partners. U vindt er ook een pdf met uitleg over de grootste problemen waarmee personen met een handicap in België te maken krijgen en met mogelijke oplossingen voor deze problemen. Deze pdf’s kunnen worden gebruikt om te reflecteren, een discussie op gang te brengen of de beleidsmakers te interpelleren.
Verschillende vormen van communicatie om meer mensen te bereiken

De video’s zijn voor veel mensen begrijpelijk dankzij: 

  • de animatiebeelden
  • een inleiding met uitleg over de beelden
  • het geluid
  • de ondertitels
  • gebarentaal

Klik hier om de nieuwe SDG-video te bekijken
Klik hier om de SDG-video's op YouTube te bekijken

 

(Foto: Tom Bruelemans)

Lees ook 

Hieronder vind je verschillende instrumenten die je kan gebruiken om met de SDGs in jouw organisatie aan de slag te gaan.

Welzijn
vrouwen in een overleg

Natuurlijk draagt jouw organisatie bij aan een betere wereld.

Welzijn
Zorg
Nieuws