U bent hier

Project Passerstraat: bewonersgroep samengesteld!

Het collectief woonproject gelegen in de Passerstraat te Anderlecht wordt eind maart 2023 opgeleverd. In de aanloop van die datum werkte collega Luc samen met Tymke Ton van De Overmolen aan de samenstelling van de bewonersgroep. De Overmolen vzw is eigenaar van het gebouw met 12 appartementen (studio’s, eenkamer, tweekamer en driekamerappartementen) en een gemeenschappelijke ruimte verspreid over drie verdiepingen. Op het gelijkvloers komt het Vlaams-Afrikaans huis Kuumba. De begeleiding van de bewoners wordt gegarandeerd door lokaal dienstencentrum Cosmos en De Overmolen.

De kandidaten werden aagereikt door LDC Cosmos. De kandidaten werden individueel bezocht om te peilen naar hun acute woonnood en hun positieve bijdrage aan het gemeenschappelijk leven in het gebouw. Uiteindelijk werden zes oudere Afrikaanse vrouwen, twee alleenstaande moeders met kinderen, twee gezinnen met respectievelijk twee en vijf kinderen en twee alleenstaanden geselecteerd op basis van drie criteria. Het eerste criterium was optimaal ruimtegebruik, wat zich vertaalt in een maximale bezetting van de verschillende appartementen. Een alleenstaande moeder met drie kinderen in co-ouderschap werd bijvoorbeeld niet weerhouden omdat ze de kinderen slechts de helft van de tijd bij zich heeft. Het tweede criteria was woonnood. Sommigen zijn bijzonder slecht en onaangepast gehuisvest (niet-conforme woning, derde verdieping zonder lift, enz.). Twee van hen hebben geen eigen woonst en wonen in bij een dochter. Een gezin dreigde uit huis gezet te worden door hun eigenaar. Het derde criterium was een positieve bijdrage aan de groep. Hiervoor polsten we naar de intenties en persoonlijke capaciteit van elkeen om zich te engageren in het gemeenschappelijk leven. De antwoorden waren zeer uiteenlopend en positief. Hiermee gaan we begin januari aan de slag. Tijdens ontmoetingsmomenten kunnen alle bewoners elkaar beter leren kennen en zullen ze vorm en inhoud geven aan het leven op de site.

Op de foto: collega Luc en Tymke Ton met enkele van de toekomstige bewoners tijdens een bezoek aan het gebouw.

luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be
+32 475 39 08 72

Luc is mede-initiator en begeleider van collectieve woonzorgprojecten in Brussel, o.a. het project Samenhuizen en het solidair woonproject Casa Viva. Hij houdt de vinger aan de pols in Brussel aangaande collectieve projecten en weet als geen ander waar de beperkingen en opportuniteiten liggen. Je kan bij hem terecht voor informatie en inspiratie, en op eenvoudige vraag komt hij het thema voor jouw organisatie of doelpubliek toelichten.

Lees ook 

Dit cahier schetst de context van collectieve woonprojecten met sociaal oogmerk in Brussel.

Wonen