U bent hier

Cahier Brusselse collectieve woonprojecten met sociaal oogmerk

Collectief wonen vangt verschillende knelpunten van de woningmarkt op

Collectieve woonprojecten met sociaal oogmerk zijn een relatief nieuw fenomeen, maar hebben op korte termijn hun relevantie aangetoond, onder andere om knelpunten op de huidige woningmarkt op te vangen. Ze bieden betaalbare huisvesting aan voor kwetsbare doelgroepen, streven sociale idealen na, voorzien begeleiding van de bewoners en koesteren een positief beeld over collectief wonen.

Dit cahier schetst de context van collectieve woonprojecten met sociaal oogmerk in Brussel. Wat ze allemaal gemeen hebben, is de onvoorwaardelijke wil om te slagen. Dat deden ze met wisselend succes, maar de motivatie is niemand ontgaan. We gaan in op de gemeenschappelijke kenmerken, drijfveren en obstakels en formuleren aanbevelingen om de komst van nieuwe projecten te faciliteren. We zetten elf Brusselse projecten in de kijker en geven het woord aan initiatiefnemers en bewoners. Zij vertellen wat collectieve woonprojecten zo waardevol maken.

We zijn het samenleven verleerd, maar deze projecten tonen dat met vallen en opstaan, doorzetten en niet buigen, er een mooie toekomst is weggelegd voor collectieve woonprojecten.

Wil je het cahier bestellen? Klik hier! Je kan ook hieronder online lezen.

Driemaal per jaar brengen wij een concreet verhaal over Welzijn, Wonen en Zorg in Brussel.

Het zorg- en welzijnslandschap in Vlaanderen en in Brussel is ingrijpend aan het veranderen. Demografische en organisatorische evoluties plaatsen overheden en dienstverleners voor grote uitdagingen. In Brussel beweegt er veel. Onze superdiverse stad is een labo voor nieuwe inzichten en projecten. Deze reeks cahiers wil die vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar maken. Dit cahier is ondertussen het 19e in de reeks. Naar de cahiers

Dit cahier is gebaseerd op het rapport dat Kenniscentrum WWZ samen met de partners van het consortium Care in The City (perspective.brussels, het multidisciplinair expertisecentrum van het Brusselse Gewest, het Centrum voor Maatschappelijke Documentatie en Coördinatie (CMDC) en het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) realiseerde. Het rapport is beschikbaar via perspective.brussels. Lees het rapport.

Een samenvatting van het rapport vind je in het magazine 'ABOUT.brussels' van perspective.brussels. Lees het magazine online.

Foto's: ©perspective.brussels/Pedro Correa

Contact 
luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be
+32 475 39 08 72

Luc is mede-initiator en begeleider van collectieve woonzorgprojecten in Brussel, o.a. het project Samenhuizen en het solidair woonproject Casa Viva. Hij houdt de vinger aan de pols in Brussel aangaande collectieve projecten en weet als geen ander waar de beperkingen en opportuniteiten liggen. Je kan bij hem terecht voor informatie en inspiratie, en op eenvoudige vraag komt hij het thema voor jouw organisatie of doelpubliek toelichten.

lieselot.degraeve@kenniscentrumwwz.be
02 413 01 53

Met een vlotte pen en een oog voor klare taal verzorgt Lieselot de redactie van de cahiers. Samen met collega’s en partners verzamelt ze verhalen en getuigenissen uit Brusselse welzijns- en zorgthema’s. Daarmee boetseert ze toegankelijke teksten die ze bundelt in inspirerende cahiers. Verder helpt ze collega’s op weg naar heldere, doelgerichte communicatie over projecten, evenementen en meer.

Lees ook 

Praktische informatie, aanbevelingen, architecturale bijdragen en veel aanknopingspunten voor reflectie en actie over wonen

Wonen
woonproject
Wonen
Zorg
jorezstraat

Een overzicht van de projecten waaraan het Kenniscentrum WWZ meewerkte.

Wonen
cover cahier 12

De voorbije 10 jaar ontwikkelde het Kenniscentrum WWZ een vernieuwende visie en aangepaste modellen die beter tegemoet komen aan de noden van de hedendaagse...

Wonen
Cover cahier 13

Projectontwikkeling is maatwerk, zeker als het bestemd is voor kwetsbare en economisch zwakkere mensen. Dat vraagt de nodige creativiteit.

Wonen