U bent hier

Vorming Intersections: Kruispuntdenken in de praktijk

Leer hoe je uitsluiting en discriminatie op de werkvloer kunt verminderen

Leer hoe je uitsluiting en discriminatie op de werkvloer kunt verminderen

  • Hoe hou je rekening met de diversiteit van jouw cliënteel ?
  • Hoe ga je om met de  blinde vlekken in jouw organisatie ? 
  • Hoe ga je om met discriminatie en onderdrukking op de werkvloer? 

Aan de hand van het kruispuntdenken-model leer je kritisch kijken naar jouw eigen referentiekader. Je leert je eigen blinde vlekken, je privileges en uitsluitingsmechanismen herkennen . Met concrete casussen en methodieken leer je hoe je het kruispuntdenken kunt toepassen in de praktijk.  

Eigen referentiekader, identiteit en kruispunten verkennen

Iedereen neemt de wereld waar vanuit zijn eigen ervaringen. We leren hoe je een bredere kijk kan krijgen op deze superdiverse realiteit,  blinde vlekken kunt vermijden en op welk kruispunt je zelf staat.

Kruispuntdenken op maatschappelijk niveau

We nemen het kruispuntdenken-model onder de loep en bekijken de maatschappelijke gevolgen van bepaalde denkpatronen. Aan de hand van  concrete casussen analyseren we welke dimensies, privileges en uitsluitingsmechanismen een rol spelen.

Kruispuntdenken in mijn werk en organisatie

Deze laatste dag gaan we aan de slag met casussen uit de eigen werkpraktijk. Ook bekijken we de eigen organisatie vanuit de bril van het kruispuntdenken: wat is de situatie in jouw organisatie en wat kun je doen om deze te verbeteren?

 

Deze vorming bestaat uit 2 halve dagen en kan op maat van jouw organisatie uitgewerkt worden.

Contacteer ons

 

 

Contact 
cynthia.van.thiel@kenniscentrumwwz.be
02 211 02 46

Cynthia is geïntrigeerd door de superdiversiteit in Brussel. Die beperkt zich niet enkel tot de ruime verscheidenheid aan herkomst in Brussel, maar eveneens de diversiteit in gender, sociale klasse, handicap, seksuele oriëntatie ... Aan de hand van het kruispuntdenken geeft ze duiding over discriminatie en sociale uitsluitingsmechanismen. Daarnaast is zij het aanspreekpunt voor organisaties met vragen over cultuursensitieve zorg.

Lees ook 

Dé Turk bestaat niet en dé Belg bestaat evenmin. We bevorderen divers en inclusief werken door het delen, ondersteunen en ontwikkelen van goede praktijken...

Welzijn
Zorg

Reflectietool voor divers-sensitieve projecten en acties.

Welzijn
Wat is Kruispuntdenken?

Bekijk hier onze introductiefilms over het Kruispuntdenken.

Welzijn
Zorg

Derde partijen

Agentschap Integratie en Inburgering - bon regio Brussel

Het Agentschap Integratie en Inburgering voert het Vlaamse inburgerings- en integratiebeleid uit. Hun dienstverlening vertrekt vanuit de noden en vragen van zowel burgers, diensten als het beleid. Het regiohuis ondersteunt lokale besturen, diensten en voorzieningen.