U bent hier

Neem je vacatures onder de loep met deze 10 tips

Zo trek je meer kandidaten aan op jouw vacature in welzijn en zorg

De huidige krapte op de arbeidsmarkt is een hot topic. De welzijnssector kreeg helaas nog niet de media-aandacht die ze verdient! Want net als in andere sectoren zijn de noden en tekorten ook hier hoog. Met het project ‘Op niveau: werken in welzijn en zorg in Brussel’ willen we vernieuwend nadenken over het vinden, aantrekken en behouden van medewerkers in Brussel. Zo willen we de welzijnssector mee op de kaart te zetten en laten deel uitmaken van het maatschappelijke debat!

In dit artikel gaan we alvast aan de slag met één pijnpunt: de beperkte reactie op vacatures. We geven 10 tips om je vacature en jezelf als werkgever aantrekkelijker te maken. Want ook jij als werkgever moet “solliciteren”!

“De bekende manieren om personeel aan te werven werken vaak niet meer.”

De aftrap van het project Op niveau: werken in welzijn en zorg in Brussel geven we met 10 tips voor je vacatures. Zo gaan we alvast aan de slag met één pijnpunt: de beperkte reactie op vacatures. Schud je vacature door elkaar en trek de aandacht!

Onderaan op de pagina vind je een beknopte versie van de 10 tips, die je kan gebruiken om de tips uit te leggen aan anderen! Je kan de presentatie ook hier downloaden.

  • Interessant hierbij is om met competenties (cfr. Infra) te werken. Zo vermijd je het om op persoonlijkheidstypen te selecteren.
  • Lees na of de vacaturetekst niet (onbewust) discrimineert of vooroordelen bevat rond stereotypen gebonden aan gender (dan ben jij onze man), leeftijd (binnen onze werksfeer voelen jonge mensen zich thuis), nationaliteit (vlekkeloze beheersing van Nederlandse taal), cultuur (op afterworks drinken we samen een pintje) …
  • Omdat een inclusief beleid zich niet beperkt tot een inclusieve vacature, kan je ook je statement rond diversiteit op de website van je organisatie plaatsen. Zo laat je zien dat inclusie en respect voor diversiteit verankerd zit in je organisatiecultuur. Je website is immers dé plaats waar een geïnteresseerde kandidaat meer info over je organisatie kan vinden.
  • Het is altijd aan te raden om expliciet aan te geven dat de functie voor iedereen toegankelijk is door bvb. de volgende zin toe te voegen Wij selecteren kandidaten op basis van hun kwaliteiten, ongeacht hun nationaliteit, afkomst, leeftijd, geslacht, geloofsovertuiging, handicap enz.’.
  • Wanneer je je vacature ook wenst open te zetten voor nieuwkomers kan je dit doen door aan je vacature #welcome (My Actiris) of #werkplekvrij (Mijn VDAB ) toe te voegen in de functietitel.
  • Je kan ook overwegen om diploma-vereisten - indien mogelijk - achterwege te laten. Zo laat je de vacature open voor getalenteerde personen die via een alternatieve route de vereiste kwalificaties hebben verworven of kunnen verwerven. Niet iedereen is gemaakt om een job al zittend op een schoolbank te leren.
  • Heb je er al eens aan gedacht om je vacature in een andere taal te publiceren? Er zullen zeker mogelijke kandidaten zijn die taalvaardig genoeg zijn om op de werkvloer mee te draaien, ook al lezen ze de vacature in een andere taal. In de vacaturetekst zelf kan je dan aangeven welke taalvereisten er verder nog gevraagd worden. Zo spreek je toch iedereen aan die vertrouwd is met de taal waarin gewerkt wordt in je bedrijf of organisatie, niet enkel degenen die Nederlands als hun “werkvloertaal” zien. Om diezelfde reden gebruik je beter ook niet de uitdrukking “moedertaal”.
  • Afhankelijk van het gevraagde taalniveau van je vacature, kan je rekening houden met verschillende niveaus van geletterdheid. Korte zinnen verhogen de lees- en begrijpbaarheid. Laat ruimte tussen paragrafen. Gebruik witte ruimtes om visuele ‘ademruimte’ te creëren. Je tekst wordt zo ook makkelijker leesbaar voor wie minder vertrouwd is met de taal.
  • Taalvereisten kunnen een effectieve drempel zijn voor kandidaten. Duidelijke (minimum)vereisten kunnen deze drempel verlagen. Het opsplitsen in begrijpen, spreken, lezen en schrijven helpt hierbij. Niet voor elke functie moet het niveau van deze vaardigheden immers gelijklopend zijn. Een regionaal of buitenlands accent kan ook een meerwaarde zijn. Het kan een brug vormen met je cliënten.
  • Bestaat er de mogelijkheid om al doende op de werkvloer de taal te leren? Laat het weten. Als werkgever kan je (financieel) ondersteund worden voor taalopleidingen via o.a. Actiris (taalcheques) of het Huis van het Nederlands (testen afnemen, taalopleidingen en vormingen op maat van je sector/organisatie).
  • Heb je al kandidaten maar twijfelen ze die over hun  taalniveau? Dan kan je hen doorsturen naar https://www.selor.be/nl/procedures/taaltesten/ voor een gratis taaltest of als werkzoekende een taaltest laten afleggen via Actiris of VDAB.

Vb. “Neem jij graag verantwoordelijkheid op? Wist je dat je als verpleegkundige in woonzorgcentrum X de volle verantwoordelijkheid draagt voor je team, voor de medicatietoediening, de verpleegkundige zorg én de contacten met de huisartsen? Daarbovenop krijg je ook ruimte voor beleidswerk. Lijkt jou dat een mooie uitdaging?”

“Elke dag je kinderen van school afhalen? Nooit meer te laat voor je work-out? Geen stress meer in de avondfile? Als onze vaste vroegdienst heb je die garantie. Je werkt immers elke dag van 7 tot 15 uur. Iets voor jou?”

(Bron: Zorgcommunicatie.be)     

Het lijstje met functie-eisen is de graadmeter voor iedere werkzoekende. Vaak worden die onmiddellijk gescand: waarom nog verder lezen als je er toch niet aan voldoet? Zó belangrijk is deze opsomming dus. Sommige kandidaten haken af omdat ze denken pas te kunnen reageren als ze aan alle functievereisten voldoen. Met een beperkte hoeveelheid eisen voorkom je dus dat goede kandidaten niet reageren. Daarnaast dwingt het je ook tot het goed nadenken en formuleren van wat essentiële vereisten zijn binnen de functie. Denk er aan dat sommige competenties op de werkvloer zelf kunnen verworven worden.

Vb. “Je bouwt een vertrouwensrelatie op met je cliënt.”

“Je neemt deel aan de wachtregeling van de dienst.”

“Je ondersteunt de patiënten bij het installeren bij opname, luistert naar vragen van de patiënt en diens familie, waakt over de orde en netheid op de kamers, …”

Ook de mogelijkheid tot opleiding en vorming of tot het verwerven van specifieke vaardigheden op jullie werkvloer. Maak ook deze voorwaarden zo concreet mogelijk door cijfers te gebruiken als het kan.

Vb. 5min wandelen van Brussel-Centraal

Premies voor onregelmatige prestaties.

je werkt 1 weekend op 3

een contract van onbepaalde duur met een jobtime van 75%-80%-100%

Maandelijkse loon: 2534 EUR bruto (38u op basis van 0 jaar anciënniteit).

De boodschap die je brengt moet wel consistent zijn met je reputatie. In die zin helpt het om ook tussen vacatures door zichtbaar te blijven voor potentiële medewerkers, bvb via social media. Zo ben je continu passief bezig met jezelf te promoten, en moet je niet plots én je zichtbaarheid én je vacatures boosten bij een (acute) aanwerving.

Vb. Stuur je brief op ipv Gelieve te solliciteren

De sollicitatie is open tot … Gesprekken in de week van… Indien positief gesprek is de aanvang van het contract voorzien op…

  • Actiris: werkgevers- en/of diversiteitsconsultant kan met u de vacature bekijken. Je kan bellen naar de werkgeverslijn om in contact te komen: 02/505.79.15
  • Via VDAB https://werkgevers.vdab.be/vacature-nalezen. Hier zend je je vacature in door middel van een invulformulier. Na nazicht wordt de vacature ook gepubliceerd op de VDAB-website. Let wel, deze dienst is enkel beschikbaar voor Nederlandstalige vacatures.
  • Ook bij Verso, de intersectorale werkgeversorganisatie voor Vlaamse sociale verenigingen – de Vlaamse tegenhanger van Bruxeo, kan je je vacature laten scannen via info@verso-net.be. Daarnaast bieden ze ook de mogelijkheid aan tot verschillende workshops waaronder ‘eerste hulp bij leesbare vacatures’ (https://verso-net.be/agenda/item/1825/workshop-eerste-hulp-bij-opmaak-va...) waarbij je gedurende 2u30 actief aan de slag gaan met eigen vacatures. Deze workshop wordt gratis aangeboden mits inschrijving.
  • Hands-on Inclusion spitst zich nog verder toe op een inclusieve arbeidsmarkt waarin diverse talenten een plaats krijgen. Ze bieden ondersteuning aan om ervoor te zorgen dat je met je vacatures een zo breed mogelijk publiek aanspreekt. https://handsoninclusion.be/vacaturescreening legt de mogelijkheden en mogelijke reacties verder uit. Wil je blijvende kennis opdoen voor je rekruteringsvaardigheden? Dat kan door je in te schrijven voor een gratis workshop ‘Inclusieve Rekrutering’ via https://handsoninclusion.be/aanbod/bijeenkomst-detail/1727/workshop-incl...

Om je vacature publiek te maken kan je gebruik maken van een groot aanbod gratis diensten.

Of meer via https://www.vivosocialprofit.org/overzicht-van-vacaturedatabanken-zorg-e...


10 tips voor je vacatures door Kenniscentrum WWZ

Lees ook 

Met het project Op niveau: werken in welzijn en zorg in Brussel willen we de welzijnssector mee op de kaart zetten en zijn plaats laten innemen in het...

Kennis
Welzijn
Wonen
Zorg