U bent hier

Zorg dat je vrijwilliger goed verzekerd is

....

De vrijwilligerswet en het decreet hebben de bedoeling vrijwilligers beter te beschermen. Ze lopen soms risico’s door hun vrijwilligerswerk, die te beperken zijn met een goede vrijwilligersverzekering. Heel wat organisaties hebben zelfs een verzekeringsplicht.

 

Welke organisaties hebben verzekeringsplicht?

  • Alle private en publieke rechtspersonen die onder de vrijwilligerswet vallen (vzw, stichting, openbaar bestuur)

  • Een aantal feitelijke verenigingen, namelijk die afhangen van een koepelorganisatie of betaald personeel tewerkstellen

  • Koepelverenigingen met lokale afdelingen die als feitelijke vereniging werken, hebben verzekeringsplicht voor de vrijwilligers in die afdelingen.

In feitelijke verenigingen, los van een koepel en zonder betaald personeel, genieten vrijwilligers geen immuniteit. Deze organisaties hebben geen verzekeringsplicht. Met de gratis verzekering voor vrijwilligers kunnen ze hun vrijwilligers toch gemakkelijk en goed beschermen.

OPGELET: Sluit je toch geen verzekering af voor je vrijwilligers, neemt dat de aansprakelijkheid van de organisatie niet weg.

 

Uitgebreide info over vrijwilligers verzekeren  vind je bij het Vlaams Steunpunt vrijwilligerswerk.

 

Lees ook 

Met vrijwilligers werken is een vak apart. Daar willen wij je graag bij helpen.

Vrijwilligers

Werk jij met vrijwilligers? Op zoek naar informatie over vrijwilligerswerk? Hier vind je info en tips

Vrijwilligers

Bepaalde vrijwilligersorganisaties kunnen jaarlijks tot 1000 vrijwilligersuren gratis verzekeren. De vrijwilligersverzekering biedt waarborgen voor...

Vrijwilligers

Maak afspraken met je vrijwilligers over de onkosten die je wil vergoeden

Vrijwilligers