U bent hier

"Magenta heeft mijn ogen geopend"

Dit interview maakt deel uit van de reeks "Magenta in Brussel", waarin de mensen van Magenta terugblikken op hun opstart in Brussel. Je kan de andere gesprekken hier terugvinden.

Magenta geeft laagdrempelige workshops aan ouders van kinderen met extra zorgnoden. Nadia en Najat zijn allebei ouder van een zorgenkind en werden vrijwilliger bij Magenta nadat ze zelf workshops volgden. Ze vertellen hoe Magenta hen leerde om tijd voor zichzelf te nemen, een heel belangrijke stap in de zorg voor anderen.

Nadia, vrijwilliger bij Magenta: “Via MPC Sint-Franciscus leerde ik Magenta kennen en volgden we eerst een workshopreeks. Voorheen dacht ik bijna niet aan mezelf, maar alleen aan mijn gezin. Magenta heeft mijn ogen geopend. Ze hebben me doen inzien dat ik ook aan mezelf moet denken en dat ik mijn batterijen moet opladen als ik mezelf wil blijven geven aan anderen. Ik ben Noor en Marleen daar heel dankbaar voor.

“Magenta heeft mijn ogen geopend.”

Najat, vrijwilliger bij Magenta: “Wat mij het meest is bijgebleven, zijn de 3 D’s: doen, dumpen en doorgeven. Ik nam zelf altijd heel veel taken op rond de zorg van mijn zoon, omdat ik het mijn eigen verantwoordelijkheid vond. Ik wou mijn andere kinderen niet te veel belasten. Ook het huishouden kon ik vroeger niet loslaten. Nu durf ik wel dingen doorgeven zodat ik tijd kan maken voor mezelf.

Na de workshops stelden Noor en Marleen ons voor of we zelf mee wilden helpen als vrijwilliger. Ik had er eerder nog niet bij stilgestaan dat ik zelf ook iets kon betekenen voor Magenta.”

Nadia: “Wij zijn goed geholpen door Magenta, en we willen die steun ook doorgeven aan anderen. Tijdens de workshops helpen we bijvoorbeeld door dingen te vertalen of de uitleg te herhalen, want niet iedereen spreekt Nederlands of Frans. We leggen ook aan nieuwe ouders uit waar Magenta voor staat.

We geven ook onze eigen ervaringen door aan de andere ouders. Nu weten we veel over de zorg voor kinderen met een handicap, maar we hebben alles zelf moeten uitzoeken. We kunnen het voor andere ouders gemakkelijker maken. En omgekeerd leren we veel van hen. Door ervaringen uit te wisselen, kunnen wij reflecteren op hoe we het zelf doen als ouder. Doe ik het goed of niet? Wat had ik vroeger anders kunnen doen? We blijven altijd verder zoeken naar tips om onze kinderen te helpen."

"Door ervaringen uit te wisselen, kunnen wij reflecteren op hoe we het zelf doen als ouder.”

Veel Brusselaars zijn moeilijk te bereiken

Najat: “We merken dat de opkomst op de workshops nog vrij laag is. We proberen wel andere ouders naar Magenta te krijgen, maar mijn eigen netwerk is niet zo groot. Bovendien hadden we door COVID de voorbije jaren minder contact met andere ouders dan gewoonlijk. Er waren geen schoolfeesten, geen live oudercontact. Nu begint het te hernemen en kunnen we toch een ambassadeur zijn voor Magenta. Ik heb ook al folders uitgedeeld om Magenta bekend te maken op scholen en op speelpleinwerkingen.”

Nadia: “Misschien is de taal een belemmering, al doen we ons best om de workshops voor iedereen toegankelijk te maken. Je moet ook tijd kunnen vrijmaken om naar de workshops te gaan. Overdag moeten veel mensen werken, en ’s avonds moeten ze voor de kinderen zorgen.

Toch wens ik het alle ouders van een zorgenkind toe om kennis te maken met Magenta. Je beleeft er zoveel mooie momenten. Als ik naar Magenta ga, voel ik me vrij, zet ik even mijn zorgen aan de kant of kan ik erover praten met anderen. We kunnen ook lachen en we amuseren ons. Maar sommige ouders willen niet geholpen worden of willen hun gewoontes niet veranderen.”

Najat: “Vooral mensen met een migratieachtergrond zijn moeilijk te overtuigen. Sommigen hebben nog de mentaliteit dat een kind met een handicap minder ver kan geraken en minder goed kan presteren in de samenleving. Ik ben anders opgevoed. Mijn man vond het in het begin ook niet nodig dat ik naar Magenta ging. Voor mij was het anders. Het is voor mijn zoon, maar ook voor mezelf.”

Nadia: “Ik ben een andere persoon geworden sinds ik Magenta ken. Tegen andere ouders zou ik zeggen: kom ik zeker eens naar een workshop van Magenta. Je zal er geen spijt van hebben!”

 

Lees ook 

Als expert in de Brusselse sector voor personen met een handicap hielp Dienst Ondersteuningsplan Vlaams-Brabant Brussel (DOP) Magenta bij de...Lees meer

verhaal

Na twee jaar in Brussel maken Noor Seghers en Marleen Van Noten van Magenta de balans op met enkele geleerde lessen.

Lees meer
verhaal