U bent hier

“Zet samenwerkingen op met bestaande diensten als je in Brussel een project wil starten.”

Dit interview maakt deel uit van de reeks "Magenta in Brussel", waarin de mensen van Magenta terugblikken op hun opstart in Brussel. Je kan de andere gesprekken hier terugvinden.

Magenta geeft laagdrempelige workshops aan ouders van kinderen met extra zorgnoden. Als expert in de Brusselse sector voor personen met een handicap hielp Dienst Ondersteuningsplan Vlaams-Brabant Brussel (DOP) Magenta bij de opstart in Brussel en zijn ze ook nu nog aanwezig tijdens de workshops. Dorien Colaers vertelt hoe de samenwerking loopt. 

Dorien Colaers van DOP: “De sector voor personen met een handicap is vrij ingewikkeld in Brussel en heel anders dan in Vlaanderen. Je moet bijvoorbeeld kiezen tussen het Franstalig en Nederlandstalig aanbod, je bent niet verplicht om je bij de Vlaamse Sociale Bescherming aan te sluiten waardoor je niet altijd recht hebt op een zorgbudget, je krijgt andere premies … De wetgeving heeft invloed op de hulpverlening en de mogelijkheden voor mensen met een handicap.

Om ouders zo goed mogelijk te informeren, hebben we Magenta geholpen om hun Vlaamse informatiefolder, de roze folder, aan te passen voor Brussel. Zo kwamen we tot de lila folder, waar heel wat nuttige informatie in staat voor Brusselse ouders en die gebruikt wordt in de workshops van Magenta.

Daarnaast sluiten we aan tijdens de Wegwijs-workshops. Ouders vertellen daar over problemen waar ze tegenaan lopen en wij denken mee na over waar ze hulp kunnen vinden. Maar de grootste interacties komen van de ouders zelf die in groep hun ervaringen delen en elkaar helpen. Dat maakt het voor ons extra interessant: we kunnen niet alleen onze expertise delen, maar we leren zelf ook veel tijdens de workshops. Die ouders hebben al met veel diensten kennis gemaakt en weten wat goed werkt en wat niet. Dat is voor ons een grote bron aan informatie. We staan wel in contact met veel diensten maar weten niet altijd hoe het is om als ouder met een dienst te werken. Bovendien leren we nog altijd nieuwe mogelijkheden kennen. De mutualiteit heeft bijvoorbeeld een vrijetijdsaanbod voor mensen met een handicap, waar wij nog nooit van hadden gehoord.

Wederzijdse kennismakingen

We verwijzen cliënten van DOP door naar de workshops van Magenta als we merken dat ze er baat bij zullen hebben. Bovendien leggen we linken met andere organisaties en introduceren we Magenta zo veel mogelijk in de sector. We hebben bijvoorbeeld een goed contact met het UZ Brussel en hebben Magenta daar geïntroduceerd bij de kinderafdeling. Dat is eigen aan onze sector: we proberen allemaal samen te werken en elkaar zo veel mogelijk te ondersteunen waar nodig.

Dat wil ik dan ook meegeven als tip voor anderen die een initiatief willen starten in Brussel: zet samenwerkingen op met bestaande diensten. Het Nederlandstalig aanbod is niet groot, we kennen elkaar goed. Elke nieuwe dienst of project kan daarvan profiteren en kan op onze hulp rekenen. We zijn altijd blij als er iets bijkomt in onze sector.

“Zet samenwerkingen op met bestaande diensten als je in Brussel een project wil starten.”

Het was voor Noor en Marleen ook niet simpel om hier hun weg te vinden, maar ik ben ervan overtuigd dat Magenta heel erg nodig is in Brussel en dat er steeds meer ouders naar Magenta zullen komen. Ik hoop dan ook van harte dat het hier, net als in Vlaanderen, kan blijven bestaan.

Lees ook 

Nadia en Najat zijn allebei ouder van een zorgenkind en werden vrijwilliger bij Magenta nadat ze zelf workshops volgden.

Lees meer
verhaal

Na twee jaar in Brussel maken Noor Seghers en Marleen Van Noten van Magenta de balans op met enkele geleerde lessen.

Lees meer
verhaal