U bent hier

World Social Work day met wandelingen en lunch

Sociaal werk doet ertoe. Vier mee met ons tijdens de World Social Work Day

Kom jij mee wandelen en lunchen?

Op 21 maart vieren we opnieuw de jaarlijkse World Social Work Day. Kenniscentrum WWZ slaat de handen in elkaar met het platform Sterk Sociaal Werk en JES vzw. Net als vorig jaar kan je kiezen uit 4 stadswandelingen (9u30 - 12u30) doorheen bruisend Brussel en laten we je proeven van enkele inspirerende sociale organisaties en projecten. Op de middag komen we allemaal samen om te eten. Een ideaal moment om eens buiten je eigen organisatie te treden en om misschien wat nieuwe mensen te leren kennen. Je kan meedoen met zowel de wandelingen als de lunch, of aan een van beide kan ook! 

Programma

Als je deelneemt aan het programma in de voormiddag, kan je kiezen uit een van de volgende vier wandelingen:

  • Wandeling 1: Contrastrijk Brussel

Ontdek Brussel als laboratorium van stedelijke realiteit. Het beeld van de stad is vaak eenzijdig positief of eenzijdig negatief. De waarheid ligt ergens in het midden. Tijdens deze ontdekkingstocht trachten we een beeld te geven van de tegenstellingen, uitdagingen en troeven van een grootstad. Met Molenbeek als uitvalsbasis staan we stil bij enkele grootstedelijke fenomenen: armoede, (super)diversiteit, densiteit, huisvesting, openbare ruimte … 

  • Wandeling 2: Participatief werken

Jongeren maken de stad” gaat ook over publieke ruimte. JES gaat voor meer participatie en betrokkenheid van kinderen en jongeren in de vormgeving en invulling van hun eigen buurt. Via gerichte acties en trajecten, door dialoog en het opzetten van buurtplatformen, weerklinkt de stem van jonge buurtbewoners steeds sterker door in de urbanisatieplannen van lokale overheden. En terecht! Aangezien veel kinderen en jongeren uit de buurt, die dagelijks gebruik maken van de openbare ruimte, niet bereikt worden door officiële kanalen.

  • Wandeling 3: Vindplaatsgericht werken

In plaats van wachten tot jongeren naar hen komen, trekt JES naar de plaatsen waar jongeren zich bevinden en elkaar ontmoeten. Vaak is dat in de publieke ruimte. Daardoor komt JES vaak terecht op plaatsen in de stad waar geïnstitutionaliseerd jeugdwerk (nog) niet bestaat en waar ze de mogelijkheden tot nieuwe vrijwilligersengagementen verkennen. Vanuit hun vertrouwde omgeving stimuleren ze jongeren vervolgens in wat zij willen ondernemen. Plaats van afspraak: JES, Werkhuizenstraat 3-5 1080 Brussel.

  • Wandeling 4: Een kleurrijke wandeling langsheen sociale (woon)projecten

We vertrekken aan LDC Cosmos (Jorezstraat 21 in Anderlecht). Via de Abattoir wandelen we langs een nieuw, collectief woonproject in de Passerstraat. Eind maart nemen daar de eerste bewoners hun intrek. Zes Afrikaanse alleenstaande ouderen zullen hier samenwonen met enkele jongeren en vier gezinnen, op één na allemaal met Afrikaanse wortels. Op het gelijkvloers komt Kuumba, het Vlaams-Afrikaans huis. We wandelen verder langs de Heivaertstraat waar SAAMO en JES gehuisvest zijn. Tijdens het laatste deel van de wandeling naar het Huis van Culturen en Sociale Samenhang passeren we het eerste opgeleverde Community Land Trust-project L’Ecluse. Om de cirkel rond te maken houden we halt bij l’Espoir, de voorloper was van het huidige CLT. Tenslotte passeren we langs het Bonneviepark, waar het buurthuis Bonnevie gelegen is.

Liever over de middag genieten van een tas soep met collega's en mede-sociaal werkers?
Tussen 12u00 en 14u00 komen we samen op de binnenplaats van het Huis van Culturen en Sociale Samenhang (Mommaertsstraat 4, Sint-Jans-Molenbeek) voor een goed gesprek, fijne ontmoetingen, een drankje en een warme kom soep. 

Vul hier het inschrijvingsformulier in en verzeker je van een plaatsje bij de wandelingen en/of een lekkere tas soep met de collega's!

Enkele sfeerbeelden van vorig jaar


 

Adres 

Nog te bepalen

Datum 
dinsdag, 21 maart, 2023 - 09:30
Prijs 
gratis
Lees ook 
Cover cahier Werken in welzijn en zorg in  Brussel

De welzijns- en zorgsector is een van de grootste op de Brusselse arbeidsmarkt. Dit cahier wil een hulpmiddel zijn voor iedereen die zich in Brussel inzet...

Kennis

6 keer aan de slag met het HR-beleid van je organisatie

Agenda

Hieronder vind je verschillende instrumenten die je kan gebruiken om met de SDGs in jouw organisatie aan de slag te gaan.

Welzijn