U bent hier

Andere tijden, anders werken

Op zoek naar de verandering die we nodig hebben

De huidige krapte op de arbeidsmarkt daagt ons uit om vernieuwend te denken rond het aantrekken en behouden van medewerkers in Brussel. In deze sessies gaan we op zoek hoe we zelf verandering kunnen waarmaken. We nemen het eigen HR-beleid onder de loep, duiken in inspirerende voorbeelden en verdiepen ons in de toekomst van de organisatiecultuur.

We willen een plek creëren waar jullie niet alleen kennis kunnen opdoen, maar waar jullie ook aan de slag kunnen met voorbeelden uit jullie eigen organisaties. We stimuleren een open dialoog onder de aanwezige deelnemers.

 

Programma

De namiddagen zien er telkens als volgt uit:

12.30-13.00: ontvangst met broodjeslunch

13.00-15.30: spreker(s)

15.30-16.00: tijd om samen af te sluiten en de belangrijkste bedenkingen van de namiddag mee te nemen

 

Afgelopen Kennisateliers

6 december 2022: Andere tijden, anders werken: kick-off met Fatima Yassir en Actiris

Dit kennisatelier ging over jongeren op de arbeidsmarkt en over hoe Actiris jou kan helpen als werkgever. Het verslag kan je hier vinden. We maakten ook een kennisclip over het thema jongeren, die je hier kan bekijken.

Bekijk de kennisclip over jongeren op de arbeidsmarkt

10 januari 2023: Uw HR-beleid in kaart

In dit kennisatelier kwam Verso de HRscan toelichten. Deze tool vertelt je snel, gratis en heel precies waar het medewerkersbeleid in jouw sociale onderneming nog beter kan. Lees hier het verslag met een korte toelichting over de tool! 

Naar het verslag

14 februari 2023: Het nieuwe aanwerven

Er is geen oplossing voor personeelskrapte mogelijk, zonder stil te staan bij diversiteit en inclusie. Aarnout Lanckriet - coördinator bij LEVL en bezieler van Factor50 - had het in dit kennisatelier over diversiteit, identiteitsassen, intersectionaliteit en inclusie. Daarna werden de instrumenten om in te zetten op een inclusieve rekrutering en aanwerving bovengehaald.

Naar het verslag

28 maart 2023: Werkplekleren, hoe dan?

Werkplekleren, learning on-the-job, duaal leren... allemaal termen die gebruikt worden om een hands-on opleiding op de werkvloer aan te duiden. Het idee is eenvoudig hoe pak je zoiets aan in de praktijk? Odisee bouwde al heel wat ervaring op met werkplekleren omdat dit centraal staat in hun graduaatsopleidingen. In deze namiddag vertellen ze meer over wat werkplekleren is en hoe zij hier mee aan de slag gaan. Er is tijd voor vragen en uitwisseling. 

Naar het verslag

25 april 2023: Hoe doen anderen het?

Tijd om ons te laten inspireren door de praktijk! Vandaag nodigen we verschillende organisaties uit die al actief aan het experimenteren zijn met de thema's die in deze sessie aan bod kwamen. 

  • Foyer heeft sinds begin de jaren 1980 een ruime expertise opgebouwd rond meertalig opvoeden, omgaan met thuistalen en het aanleren van de integratieta(a)l(en). Zij zijn de experts ter zake om het te hebben over meertaligheid op de werkvloer. 
  • Molenbeek Rebels is een sociaal sportinitiatief dat zich de persoonlijke ontwikkeling en het empowerment tot doel stelt van meisjes die opgroeien in kwetsbare situaties. Ze laten zich niet in een hokje duwen en doen aan sport, welzijn én jeugdwerk.
  • OLO-Rotonde is een sociale organisatie met een waaier aan dienst- en hulpverlening en activiteiten in diverse welzijnssectoren. Zij zetten volop in op een inclusieve werkvloer voor hun werknemers en cliënten. 

❗️Met special guest: Emma Acke schrijft deze dag aan elkaar op basis van de verhalen en indrukken die ze opdoet en de associaties die deze bij haar opwekken. Haar poëzie weerklinkt op laagdrempelige podia zoals de Sprekende Ezels en Ballonnenvrees en verscheen eerder in Op Ruwe Planken, Meander en het Gezeefde Gedicht. Ze werd gelauwerd op de poëziewedstrijd van Stad Harelbeke.

Naar het verslag

30 mei 2023: De toekomst van de werkplek

De krappe arbeidsmarkt vraagt van werkgevers dat zij durven te sleutelen aan het werk in de organisatie. Of, anders gezegd, de taken in de organisatie op een slimme wijze te herverdelen. Zo kan het werk beter aansluiten bij wat (potentiële) medewerkers kunnen, willen en belangrijk vinden in werk. Dat sleutelen aan werk kennen we als job redesign. 

Tijdens deze sessie neemt Bart Moens, docent-onderzoeker aan de Odisee hogeschool, je mee in de wereld van job redesign. Hij laat je kennismaken met verschillende job redesign methodieken, zoals job crafting, job carving en inclusief job design. 

Denk niet te snel dat job redesign start en stopt bij een commitment van de directie. Want de krakers en makers van job redesign zijn leidinggevenden. Daarom gaan we in deze sessie, naast kennisdeling en korte oefeningen, ook graag met jullie in discussie over mogelijke toepassingen van job redesign in jouw organisatie of team. Zo komen jullie meer te weten over de meerwaarde ervan, de rol die jij hierin kan/wil spelen, de eventuele verwachte drempels of weerstanden en hoe deze te omzeilen, etc.

Naar het verslag

Voor meer informatie en interesse kan je steeds terecht bij Fauve (fauve.peirelinck@kenniscentrumwwz.be).

Adres 

Gemeenschapscentrum Elzenhof, Kroonlaan 12, 1050 Elsene

Datum 
dinsdag, 6 december, 2022 - 12:30 tot 16:00
dinsdag, 10 januari, 2023 - 12:30 tot 16:00
dinsdag, 14 februari, 2023 - 12:30 tot 16:00
dinsdag, 28 maart, 2023 - 12:30 tot 16:00
dinsdag, 25 april, 2023 - 12:30 tot 16:00
dinsdag, 30 mei, 2023 - 12:30 tot 16:00
Prijs 
25 euro per sessie - 110 euro voor 6 sessies (inclusief broodjeslunch) // 15 euro voor de livestream op 6 december
Lees ook 

Tijdens onze kick-off van de kennisateliers hadden we het over jongere op de arbeidsmarkt en over Actiris.

Welzijn

Speciaal voor de ondersteuning van het HR-beleid van grote en kleine organisaties ontwikkelde Verso een HRscan.

Kennis
Welzijn
Wonen
Zorg

We geven 10 tips om je vacature en jezelf als werkgever aantrekkelijker te maken. Want ook jij als werkgever moet “solliciteren”!

Welzijn
onthaal op het werk

Investeren in een goed onthaalbeleid maakt een verschil.

Welzijn