U bent hier

Anne van Goidsenhoven van Beschut Wonen Nieuwe Thuis: "Onze bewoners verdienen een pluim"

In de twee woningen van Beschut Wonen Nieuwe Thuis in Ganshoren wonen 16 mensen met een psychiatrische problematiek. Zij wonen er zelfstandig, met ondersteuning van drie begeleiders die hen helpen hun dagelijks leven te organiseren. Half maart, toen de wereld in corona-pauze ging, viel dat dagelijks leven plots stil.

Anne van Goidsenhoven, coördinator: “We hebben twee rijhuizen op wandelafstand van elkaar, met negen en zeven bewoners. Ze hebben elk hun eigen kamer, sommigen delen een keuken en een badkamer. Er is in beide huizen ook een gezamenlijke leefruimte en een tuin. Tijdens de kantooruren is er altijd iemand van de begeleiding aanwezig, ’s avonds en in het weekend kunnen ze ons bellen als er iets dringend is. Onze bewoners zijn erg zelfstandig en leiden hun eigen leven. Wij helpen hen bij praktische zaken, zoals hun medicatie opvolgen, mee naar de winkel gaan of koken, en de planning van hun activiteiten. Het is belangrijk dat zij voldoende structuur hebben in hun leven en genoeg bezigheden. Sommige van onze bewoners werken in een beschutte werkplaats of doen vrijwilligerswerk, anderen gaan naar een dagcentrum, ze hebben contacten met vrienden en familie, dat is voor iedereen anders.

Verplicht thuisblijven en even geen knuffels meer

Sinds de corona-quarantaine zijn al die sociale contacten weggevallen. Zij moeten nu verplicht thuisblijven, de bewoners met longklachten mogen zelfs niet buiten omdat zij risicopatiënt zijn voor het covid-19 virus. Meer dan anders moeten wij hen dagelijks individueel bijstaan. We hebben geen groepsactiviteiten meer en onze kookmiddagen en bewonersvergaderingen zijn weggevallen.

In onze woningen heerst een familiale sfeer en regelmatig wordt er al eens iemand vastgepakt of geknuffeld, maar dat mag nu niet meer. We vragen om 1,5 meter afstand te houden van elkaar, en in de leefruimte staan er nu minder zetels om de voorgeschreven afstand te kunnen bewaren. We ontsmetten twee keer per dag alle klinken en vragen hen om niet meer bij elkaar op de kamer te komen. En als ze me iets komen vragen op mijn bureel, komen ze niet meer binnen maar blijven ze aan de deur staan. Dat is soms raar omdat we die afstand niet gewoon zijn, maar dat is nu eenmaal zo. Alle bewoners doen echt hun best om voorzichtig te zijn, al is dat niet altijd gemakkelijk.

Beschermingsmateriaal is nodig

We volgen alle regels van de experten zo goed mogelijk op. Aanvankelijk kregen wij het advies om onze bewoners nog enkel telefonisch te begeleiden, maar dat vonden we geen optie. Hoe kan je dan bijvoorbeeld hun medicatie opvolgen? Wat als iemand symptomen vertoont en je zijn temperatuur moet meten? Onze aanwezigheid is essentieel, ook voor onze bewoners hun gemoedsrust. Daarom zijn we van in het begin op zoek gegaan naar voldoende beschermingsmateriaal. Ik heb een aantal mondmasker kunnen kopen en de mama van een vriendin van mij heeft meteen voor al onze bewoners een stoffen masker genaaid. Ik wilde er van in het begin ook op voorzien zijn dat we iemand konden isoleren moest die besmet geraken. Gelukkig is dat niet gebeurd, daar was ik wel ongerust over. Een school in de buurt heeft voor ons een scherm in plexiglas gemaakt, ik heb schorten gezocht, dat kost allemaal veel geld. Sinds half mei krijgen we van de Vlaamse overheid mondmaskers en alcoholgel. Het heeft even geduurd, maar we zijn wel  blij met die steun.

Een drietal bewoners heeft wel moeilijke momenten gehad, maar dat hebben we in overleg met hun psychiater goed kunnen opvangen

Tot nu toe zijn er nog geen besmettingen in huis, hout vasthouden. Een drietal bewoners heeft wel moeilijke momenten gehad - iemand begon bijvoorbeeld stemmen te horen - maar dat hebben we in overleg met hun psychiater goed kunnen opvangen. De meeste psychiaters bleven hun consultaties doen via video- of telefoongesprekken, en stelden soms ook aanpassing van medicatie voor. Ook bij de huisartsenpraktijk hier in de buurt konden we altijd terecht. Indien er iemand symptomen zou vertonen, zouden ze meteen komen testen.

Perspectief is goed voor de moraal

Onze bewoners gaan super goed om met deze ongewone situatie. Het moeilijkste is dat al hun activiteiten gestopt zijn. Hun dagelijks ritme is helemaal verstoord en uiteraard vervelen ze zich regelmatig. Maar ze begrijpen best dat dat voor iedereen geldt. Waar kan zorgen ze voor elkaar, ze hebben geduld, er zijn weinig spanningen in huis, het is mooi om zien hoe ze zich aanpassen aan de nieuwe realiteit. Ze slapen een beetje langer, zitten op hun kamer met hun computer, kijken tv, zitten samen beneden of in de tuin - op afstand weliswaar – drinken samen koffie of roken een sigaretje … het zijn soms lange dagen. Ongeveer de helft komt af en toe buiten om boodschappen te doen, naar de wasserette te gaan of eens een wandeling te maken, al dan niet met begeleiding. We houden in het oog dat iedereen regelmatig warm eet, sommigen helpen we om te koken, we maken ook elke week soep.

Iedereen kijkt echt uit naar zijn gewone activiteiten. Gelukkig komt dat stilaan terug op gang. Iemand gaat naar een boerderij die terug is opgestart, er is een dagcentrum dat met groepjes van vijf aan de slag gaat, iemand anders kan terug in de tuin gaan werken … dat perspectief is goed voor de moraal. Overigens hebben we nog een grote tegenvaller gehad: wij gaan elk jaar samen naar zee, en dit jaar hadden we voor het eerst een grote buitenlandse reis gepland naar Kreta. Maar die is in het water gevallen, of beter: ze is uitgesteld. Hopelijk kunnen we volgend jaar gaan.

Ik wil vooral benadrukken hoe krachtig en goed onze bewoners met de situatie omgaan. Ook al zijn ze psychisch kwetsbaar, ze zijn veel sterker dan we vaak vermoeden.

Ik wil vooral benadrukken hoe krachtig en goed onze bewoners met de situatie omgaan. Ik bewonder hen daarin. Ze nemen echt hun verantwoordelijkheid op, volgen de voorschriften, wassen telkens weer hun handen, ontsmetten klinken en trapleuningen ook als wij er niet zijn, ze doen wat moet. Ook al zijn ze psychisch kwetsbaar, ze zijn veel sterker dan we vaak vermoeden.”

Lees ook 
bellen

Alle antennes van Het BuurtPensioen dragen er vandaag toe bij, om deze moeilijke tijden samen te overbruggen.

Kennis
Voedselbedeling in Voyaach

Half maart, toen de corona-lockdown werd uitgevaardigd, moest Samenlevingsopbouw al zijn groepswerkingen noodgedwongen sluiten. Zij beseften meteen dat er...

straathoekwerker drinkt koffie

Omdat met COVID-19 de overlevingsstrategieën om aan voldoende voedsel en geld te komen niet meer werken, is de situatie op zeer korte tijd drastisch...

Welzijn
studenten aan het werk

Brusselse zelforganisaties staan mee in de frontlijn. Edwige Abena over de precaire situatie van studenten met Afrikaanse roots.

Welzijn
Mina (rechts) "Ontzettend veel mensen worden getroffen."

Sinds 2015 richt de zelforganisatie ADIB (Action et Dialogue Bruxelles) zich tot kwetsbare mensen in Molenbeek. Door de lock down half maart viel hun...

Welzijn
afstand maakt ons sterker

Lees hier hoe de Coronacrisis het werk van de hulpverleners beïnvloedt.

Welzijn
corona-info

Nuttige informatie voor de Brusselse hulpverlener gebundeld.

Kennis
Welzijn
Wonen
Zorg
Kennis
Vrijwilligers
cover cahier 14

Dit cahier is een tijdsdocument, een getuigenis uit het voorjaar van 2020. Elk verhaal getuigt van grote veerkracht, maar ook van dieperliggende...

Kennis
Welzijn
Zorg
Nieuws 
Agenda 
Andere info