U bent hier

Cahier Inclusie voor personen met een handicap in Brussel

Inclusie voor personen met een handicap lijkt evident, maar dat is het niet.

Inclusie voor personen met een handicap lijkt evident, maar dat is het niet. Het vergt een gedurfd beleid dat in alle domeinen rekening houdt met handicap en dat de meest kwetsbare mensen niet vergeet. Van burgers vraagt het een mentaliteit die personen met een handicap niet als ‘anders’ beschouwt. Inclusie betekent een normaal en kwalitatief leven binnen de samenleving waarin je je eigen keuzes maakt.

Het Kenniscentrum WWZ en de Vrije Universiteit Brussel onderzochten – met de financiële steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie – wat er nodig is om Brusselaars met een handicap een volwaardige plek te geven in de maatschappij. De resultaten van dat onderzoek zijn te lezen in het rapport “Personen met een handicap in Brussel - Situatieanalyse 2020”. Het onderzoek toont een aantal evoluties in het beleid en in de sector, maar legt ook de wensen, noden en dromen van personen met een
handicap bloot.

Dit cahier vat de belangrijkste onderzoeksresultaten samen en neemt een aantal tendensen verder onder de loep. Eerst schetst het cahier het Brusselse landschap voor personen met een handicap. Daarna zijn mensen aan het woord die zich dagelijks inzetten voor inclusie van personen met een handicap. Ze delen hun standpunt over ontwikkelingen in de sector en vertellen hun hoop voor de toekomst. Ten slotte zijn de onderzoekers en het beleid aan het woord. Het cahier is voor iedereen die streeft naar inclusieen geïnspireerd wil worden door goede praktijken, vernieuwende visies en ambitieuze samenwerkingen.

Bestel het cahier hier of lees het hieronder online! 

Bestel het cahier 

Foto's: Tom Bruelemans

Contact 
lieselot.degraeve@kenniscentrumwwz.be
02 413 01 53

Met een vlotte pen en een oog voor klare taal verzorgt Lieselot de redactie van de cahiers. Samen met collega’s en partners verzamelt ze verhalen en getuigenissen uit Brusselse welzijns- en zorgthema’s. Daarmee boetseert ze toegankelijke teksten die ze bundelt in inspirerende cahiers. Verder helpt ze collega’s op weg naar heldere, doelgerichte communicatie over projecten, evenementen en meer.

Lees ook 

Lees hier meer achtergrondlectuur bij cahier 'Inclusie voor personen met een handicap in Brussel'

Kennis
Welzijn
Wonen
Zorg
cover cahier 9

De basisregel is: benader iemand niet vanuit zijn beperking, maar gewoon als mens.

Welzijn
man in gang

Deze studie brengt een aantal zaken in kaart aangaande de evoluties in het aanbod en de zorgnoden voor personen met een handicap in Brussel.

Kennis
Welzijn

Samenvatting onderzoeksrapport personen met een handicap in Brussel - Situatieanalyse 2020

Welzijn

Dit ganzenbordspel illustreert de complexiteit van de aanvraagprocedure voor een persoonsvolgende financiering.

Kennis
Welzijn
Wonen
Zorg