U bent hier

Wie kan er in Samenhuizen komen wonen?

Johnny: “We kunnen met z'n allen nog veel leren van mensen met een beperking."

Om bewoners voor het project Samenhuizen aan te trekken, stelden de parochie, het Kenniscentrum Woonzorg Brussel en de begeleidingsdiensten De Lork en De Lariks een aantal criteria op. Als initiatiefnemers streefden zij naar een positieve sfeer en een goed evenwicht tussen mensen met en zonder beperking.

  • Van de bewoners wordt verwacht dat zij er zin in hebben om samen te wonen met anderen. Om te kunnen deelnemen moeten
    • de ouderen zichzelf voldoende kunnen beredderen en betrokken zijn bij de parochie,
    • de bewoners met het syndroom van Korsakov kunnen terugvallen op hun vroegere netwerk of instelling, indien deze woonvorm niet haalbaar zou zijn,
    • de bewoners met een beperking, mits passende ondersteuning, zelfstandig kunnen wonen.
  • In een leefgemeenschap wordt van iedereen verwacht om
    • begrip op te brengen voor de mogelijkheden en beperkingen van zijn medebewoners,
    • mee zorg te dragen voor elkaar (niet voor persoonlijke verzorging), ieder volgens eigen mogelijkheden en beperkingen.
  • Samenhuizen veronderstelt dat elke bewoner
    • respect opbrengt voor elkaar en kan omgaan met diversiteit,
    • ertoe bijdraagt dat iedereen zich thuis kan voelen in een warme omgeving,
    • bereid is om deel te nemen aan gemeenschappelijke activiteiten en zich daar, volgens eigen kunnen, actief voor in te zetten.
  • Samenhuizen is gebaseerd op gastvrijheid, waarbij iedereen openstaat voor bezoekers en voor samenwerking met partners van buiten het project.
    • De gemeenschappelijke ruimte is voor activiteiten of vergaderingen van bewoners, organisaties en mensen uit de buurt. Dat kan gaan van koffietafels of maaltijden, tot een filmavond, infomomenten, informeel overleg, spelletjes …
    • Soms zijn dit activiteiten waar iedereen welkom is, soms voor een bepaalde groep.
    • Bij verhuring van de gemeenschappelijke ruimte gaat de voorkeur naar activiteiten die verbonden zijn met de buurt en die een meerwaarde vormen voor de bewoners.

Vooraf hadden de initiatiefnemers een duidelijk beeld voor ogen welke bewoners ze wilden aantrekken. In de praktijk is daar veel tijd overgegaan.

Johnny De Mot: “In het begin stonden veel appartementen nog leeg. Niemand kende het project en je kon weinig laten zien. Om voldoende huurinkomsten te hebben, verhuurden we tijdelijk aan enkele jongeren. Zo was er meer tijd om huurders te vinden die pasten in het project.

Je hoort altijd dat er lange wachtlijsten zijn, maar toch was de invulling niet vanzelfsprekend. Hoe maak je zoiets kenbaar? Wat is het profiel van de bewoners die je zoekt? Hoe voer je een selectie? Bovendien: zolang die appartementen niet afgewerkt waren, konden mensen met een beperking zich niet voorstellen hoe die er zouden uitzien. Pas na de verbouwing konden ze nadenken of ze dat zagen zitten. En dan moesten ze hun verhuis nog regelen, dat kost allemaal tijd. Zodra we konden laten zien wat dit samenwoon- project inhield, steeg het aantal vragen. Inmiddels is alles volzet.”

Lees ook 
poort cellebroersstraat

Een overzicht van 5 jaar Samenhuizen

Welzijn
Wonen
Zorg
film slotscene

Documentaire over drie nieuwe bewoners van het project Samenhuizen in Brussel

Welzijn
Wonen
Zorg
bewoner

Het resultaat mag er zijn, maar dat betekent niet dat alles altijd even vlot verliep of dat alle doelstellingen meteen gerealiseerd werden.

Welzijn
Wonen
Zorg
gebouw

De kern van Samenhuizen is het gemeenschappelijke, het samenwonen. Omdat veel mensen het alleen niet redden.

Welzijn
Wonen
Zorg
cover cahier

Naast jongeren en senioren wonen er ook volwassenen met een geheugenstoornis, een verstandelijke of een psychiatrische problematiek. Allen zijn blij om...

Wonen
foto cahiers

Onze reeks cahiers maakt de vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar.

Welzijn
Wonen
Zorg
Nieuws 
Andere info