U bent hier

Samen Stappen met het BuurtPensioen: 17 september 2021 (foto's)

Het BuurtPensioen wordt zelfstandig

Vanaf 1 januari 2022 is Het BuurtPensioen – Pens(i)onsQuartier officieel een zelfstandige vzw. We maken dus niet langer deel uit van het Kenniscentrum WWZ. Achter de schermen bouwen wij ondertussen aan een afzonderlijke, nieuwe website. In afwachting gebruiken we tijdelijk nog enkele pagina's van deze website. We verwelkomen je graag binnenkort op onze nieuwe website. Veel leesplezier.
Het BuurtPensioen - Pens(i)onsQuartierteam

 

A partir du 1er janvier 2022, Het BuurtPensioen - Pens(i)onsQuartier est officiellement une asbl indépendante. Nous ne faisons donc plus partie de Kenniscentrum WWZ. Entre-temps, dans les coulisses, nous construisons un tout nouveau site web. En attendant, nous utiliserons encore temporairement certaines pages de ce site web. Nous nous réjouissons de vous accueillir bientôt sur notre nouveau site. Bonne lecture.
L'équipe de Het BuurtPensioen - Pens(i)onsQuartier  

Samen naar buiten met het BuurtPensioen! 

Marche conviviale de BuurtPensioen! 

17 september 2021: SAMEN STAPPEN in het Koning Boudewijnpark te Jette. 

Naar jaarlijkse gewoonte, organiseren we bij het BuurtPensioen in september een groot contactmoment dat de deelnemers uit onze verschillende antennes samenbrengt. Op die manier willen we voornamelijk ons contact met de antennes versterken en de sociale connectie tussen onze antennes onderling stimuleren. Na de langdurige Covid-periode en de verplichte lockdowns, vonden we het extra belangrijk om onze ouderen te motiveren om opnieuw buiten te komen en actief deel te nemen aan de samenleving. Onze grote activiteit dit jaar was dan ook bedoeld als een duwtje in de rug om hen terug naar samen buiten te brengen en hen te laten bewegen en genieten in een groene omgeving. 

Daarom organiseerden we op vrijdag 17 september 2021 onze grote samenkomst 'Samen Stappen' in het Koning Boudewijnpark te Jette, met een begeleide wandeling (kort en lang) en een gezellige samenkomst achteraf in de guinguette Fabiola. Na een uitgebreid onthaal en kennismakingsmoment, konden de deelnemers kiezen tussen een begeleide wandeling van ofwel 2, ofwel 5 kilometer in het mooie  park. Het was de ideale manier om deelnemers uit te verschillende antennes te laten kennismaken en hen samen te laten genieten van een voor velen nog onbekende, groene omgeving.

Na de wandeling vond er een gezamenlijk picknickmoment plaats. Het idee van de ‘l’auberge espagnol’ stond daarbij centraal. Iedereen kon iets meebrengen om te eten en te delen met de rest van de antennes. Op die manier werd er ook na de wandeling ingezet op verbondenheid en solidariteit. Het werd een fijn contactmoment tussen team en deelnemers, buurtbewoners onderling maar ook tussen deelnemers uit onze verschillende antennes.

Om ook onze minder mobiele ouderen te ondersteunen om deel te nemen, hebben we in samenwerking met de buurthuizen en Mobitwin (Mpact) een taxidienst voorzien die hen kwam ophalen en hen nadien veilig terug thuisbracht. Ook tijdens de activiteit in het park zelf, hebben we in samenwerking met vzw Labolobo een succesvole tuktuk-dienst voorzien die hen rond voerde in het park en hen zo toch kon laten genieten van de omgeving. Op die manier werd er maximaal ingezet op toegankelijkheid, zodat iedereen kon deelnemen aan de activiteit. Bedankt Mpact en Labolobo om onze ouderen te helpen ondersteunen op deze fijne namiddag! 

De samenkomst in het park was een echt succes! Meer dan 55 deelnemers uit onze verschillende BuurtPensioen antennes kwamen samen om te genieten van een zonnige namiddag vol plezier, beweging en nieuwe contacten. Veel van de deelnemers wisten ons op het einde van de dag te vertellen dat ze hier echt nood aan hadden na het langdurige isolement, en dat het enorm fijn was om elkaar te ontmoeten in de natuur. Het deed de mensen zichtbaar deugd.

Het was een fantastische en onvergetelijke dag vol plezier! 

Na het succes van deze activiteit, hopen we nog regelmatig deze samenkomsten te organiseren voor onze ouderen en vrijwilligers. 

Een laatste woord van dank aan onze partners van dit project: 

Bedankt be.Source voor de financiële steun van dit project.

Bedankt Mobitwin (Mpact) en vzw Labolobo voor jullie aanwezigheid en ondersteuning van dit project. 

En bedankt aan al onze deelnemers voor jullie aanwezigheid, inzet en jullie glimlach. Wij hebben er ontzettend van genoten! Wij zien jullie graag terug op de volgend editie.

KLIK op onderstaande linken om onze mooie fotoreportage te bekijken (©Bruno Achen). 

 

Videoreportage Samen Stappen 17 september 2021
Videoreportage Samen Stappen 17 september 2021
Contact 
mina.bouhajra@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 414 15 85

Mina ondersteunt de burenhulpnetwerken van het BuurtPensioen. De partners en deelnemers van de burenhulpnetwerken kunnen bij haar terecht voor informatie, advies en een grote dosis energie en enthousiasme. Ze zet haar schouders onder bijeenkomsten van de buren en zoekt samen met hen naar oplossingen om het netwerk duurzaam uit te bouwen.

saida.rian@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 414 15 85

Saida kreeg het verenigingsleven met de paplepel ingegeven. In haar gezin in de Marollen stonden burenhulp, zorgen voor elkaar en vrijwilligerswerk centraal. Als medewerker van Het BuurtPensioen ondersteunt ze de burenhulpnetwerken. Dit doet ze altijd in nauwe wisselwerking met de partners en deelnemers. Ze helpt de lokale netwerken om een hechtere groep te worden met een sterke groepsidentiteit.

hello@samentoujours.be

"Achter de schermen ondersteunt Marie haar collega's door de acties van Het BuurtPensioen te plannen en te controleren. Zij werkt samen met Jari om dit bekend te maken via de verschillende communicatiekanalen."

"En travaillant dans l'ombre, Marie soutient ses collègues via la planification et le monitoring des actions de Het BuurtPensioen. Elle travaille en collaboration avec Jari afin de rendre cela public via les divers canaux de communication."

katrien.vervoort@kenniscentrumwwz.be
02 413 01 42
0484 48 38 33

Katrien is de coördinator van Het BuurtPensioen. Het BuurtPensioen begeleidt lokale burenhulpnetwerken in verschillende wijken in Brussel. Katrien gelooft sterk in het potentieel van informele burenhulp, zowel op vlak van zorg voor onze ouderen als voor het aangenamer maken van onze wijken. Wil je meer weten over de burenhulpnetwerken of wil je zelf mee een burenhulpnetwerk uitbouwen, dan kan je bij haar terecht.