U bent hier

Samenhuizen is samen overleggen

Wat loopt goed, en wat kan beter?

Met meer dan twintig waren ze: bewoners, begeleiders, familieleden, vrijwilligers. Eén jaar na de start van Samenhuizen zetten ze op een rij wat er goed gaat en wat moeilijk loopt. Iedereen kan zijn mening opschrijven, plakken of tekenen. We plukken enkele bevindingen uit het groepsgesprek.

Elf van de twaalf aanwezige bewoners zeggen dat zij heel graag in Samenhuizen wonen – voor een is het ‘zo en zo’. Men is tevreden over de begeleiding – de communicatie is goed, ze zijn goed bereikbaar, deskundig, lief of gewoon oké. Soms zagen ze wel te veel, en iemand zou graag wat vaker gaan wandelen. Over de samenstelling van de woongroep is men algemeen positief, al kan er hier en daar wel bijgestuurd worden. ‘Ik vind iedereen goed als ze maar kalm zijn’, ‘Sommige mensen vallen er misschien buiten’, ‘Het kan veel beter, sommige bewoners hebben meer begeleiding nodig’ wordt genoteerd.

Over hun appartement zijn de bewoners tevreden, over de rokersplek minder. ‘Daar zou een afdak moeten komen’. ‘Een deurpomp, want de deur blijft te vaak openstaan en dan komt de kou binnen.’ ‘Er liggen altijd sigaretten op de grond. Er is toch een asbak?’ Ook over het washok is veel discussie. Dat het er vaak slordig bijligt. Dat iedereen de filter moet proper maken. ‘Dat is vorige vergadering toch afgesproken! Maar niet iedereen doet dat.’

Overigens is iedereen het erover eens dat er een tweede wasmachine moet komen. ‘Vorige week was de wasmachine defect en moesten we naar een wassalon.’ ‘Eén machine voor 15 personen is te weinig.’ Ook over de grote poort is discussie. Je moet een code hebben om buiten te kunnen, daar is niet iedereen gelukkig mee.

Elisa Wouters coördineert de 24/7 begeleiding in de Cellebroersstraat.

“De kwaliteit van leven voor mensen met een beperking wordt vooral bepaald door hun contact met anderen. In een voorziening zijn ze vaak aangewezen op hun medebewoners, terwijl de contacten in dit project veel ruimer gaan. De meeste bewoners hebben een redelijk netwerk in hun onmiddellijke omgeving. Zij hebben voldoende structuur en begeleiding om van hieruit zoveel mogelijk op eigen benen te staan. De POS-analyses* bevestigen dit. Hier wonen biedt hen de kans om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen en geeft hen een grote mate van zelfstandigheid. Dit project biedt kansen om inclusie in praktijk om te zetten, met succes trouwens.” 

* POS staat voor Persoonlijke Ondersteuningsuitkomsten Schaal (Personal Outcomes Scale) en meet ervaringen van cliënten over de kwaliteit van hun bestaan en dienstverlening van organisaties op basis van 8 indicatoren: emotioneel, materieel en fysiek welbevinden, persoonlijke ontwikkeling, zelfbepaling, persoonlijke relaties, sociale inclusie en rechten. https://biblio.ugent.be/publication/1156074

De meesten wonen graag in Brussel. Alles is goed bereikbaar, het is midden in de stad, het station is dichtbij. Al zegt iemand ‘Ik vind het leuk in het centrum, maar ik kan niet alleen gaan wandelen want ik ken de weg niet’. En iemand anders vindt dat er ‘te veel lawaai en CO2’ is.

In een afsluitend rondje willen de zus en de schoonbroer van Antonio iedereen bedanken voor de kans die hij in Samenhuizen krijgt. ‘We hadden in het begin een beetje schrik, maar hij heeft hier een plek gevonden met vrienden en hij wordt goed verzorgd.’ Pascal wil iedereen bedanken voor de steun die hij de voorbije weken van iedereen kreeg en kondigt trots aan dat hij binnenkort mag beginnen aan zijn opleiding hulpkok.

Lees ook 

Wij zijn met acht collega’s en verzorgen zeven dagen per week de permanenties, 24 uur per dag.

Welzijn
Wonen
Zorg
samen rond de tafel

“Toen ik naar Brussel kwam, wilde ik vooral met mensen in armoede werken.Ook het project Samenhuizen past daarin"

Welzijn
Wonen
Zorg
lieve de kempeneer

Lieve Dekempeneer: "Ook de bewoners krijgen in dit project veel leerkansen."

Welzijn
Wonen
Zorg
gert van snick

Baita: Solidaire woonvormen zoals Samenhuizen zijn erg geschikt voor kwetsbare bewoners die nood hebben aan begeleiding

Welzijn
Wonen
Zorg
kaders aan de muur

Zonder de samenwerking tussen verschillende organisaties en partners zou Samenhuizen niet bestaan en zou het ook niet kunnen overleven

Welzijn
Wonen
Zorg
cover cahier

Naast jongeren en senioren wonen er ook volwassenen met een geheugenstoornis, een verstandelijke of een psychiatrische problematiek. Allen zijn blij om...

Wonen
foto cahiers

Onze reeks cahiers maakt de vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar.

Welzijn
Wonen
Zorg